Заготовляємо корми на зиму

 

Триває заготівля кормів. Вже завершене сінажування, закладена й частина сіна.
Один із найцінніших кормів, що забезпечує худобу протеїном, каротином й вітамінами, – сінаж. Тому щороку ми приділяємо велику увагу його заготівлі – як стосовно кількості, так і якості. Нинішнього року ми заготовили понад 26,2 тис. т сінажу. Це – на 10 тис. т більше, ніж торік. Якщо говорити про запаси цього корму на окремих фермах, то на МТФ №1 закладено 4929 т, на МТФ №2 – 9548 т, на МТФ №3 – 1907 т, на МТФ № 4 – 4543 т, на МТФ №5 – 5332 т. 
Таких результатів вдалося досягнути насамперед завдяки доброму врожаю багаторічних трав і високому рівню організації технологічного процесу. Погодні умови цього літа також сприяли як розвитку рослин, так і ритмічній роботі в полі й на сінажних курганах і траншеях. Щодня в середньому ми закладали 1200–1500 т зеленої маси. А на МТФ №2 одного дня навіть поставили своєрідний рекорд: 2000 т. Для сінажу використовували різні рослини, тож у нас тепер є корм з жита, вико-вівсяної сумішки, люцерни, еспарцету. Ми постійно стежили за тим, щоб дотримуватися всіх елементів технології, завдяки чому, сподіваємося, отримаємо корм гарної якості, який добре смакуватиме худобі.
Хоча протягом трьох тижнів кожному, хто був задіяний у сінажуванні, довелося напружено попрацювати, всі намагалися якнайкраще виконувати свою роботу, подекуди навіть знаходили шляхи її покращення. Добре, що нинішнього року вся техніка була належним чином підготовлена до сінажної кампанії, а поломки, які виникали, усувалися в рекордні терміни. Водій автомобілю Анатолій Антоненко сам придумав конструкцію бортів для свого Камазу , щоб у кузов вміщувалося більше зеленої маси. Це дозволило у кожну ходку перевозити більше вантажу, а значить – економити час. 
Як завжди на полі ударно працювали механізатори Станіслав Ярош, Сергій Аглотков, Василь Затона, Володимир Шеремет, водії Василь Лега, Василь Гарячун, Руслан Шмиголь, Анатолій Антоненко, Олег Коробка, Іван Коржов, Віктор Донець, Юрій Дінець, Олександр Гетало, Валерій Макаренко, Андрій Хоролець, трактористи Іван Гетало, Андрій Сухоручко. Сергій Карпенко, Станіслав Кривошей, Юрій Сиволога, Євген Поворознюк, Василь Нечитайло підгортали і затрамбовували зелену масу. На відкриванні бортів працювали Станіслав Гусак, Юрій Дмитерко, Валерій Новинський. Облік вели Людмила Калин, Тетяна Маначинська, Лариса Гурин. А працівники ферм, теслярі надійно вкрили утрамбований корм плівкою.
Паралельно ми заготовляли також іншій цінний корм, без якого неможливо обійтися утримуючи велику рогату худобу, – сіно. Ця робота ще триває, але вже маємо добрі результати. Станом на 23 червня, заготовлено 1066 т сіна. У сінник на складі в Михайликах закладено 146 т сіна, на МТФ №1 – 35 т, на МТФ №2 – 292 т, на МТФ №3 – 97 т, на МТФ №4 – 124 т, на МТФ №5 – 372 т. Ще на етапі планування посівних площ подбали про те, щоб урізноманітнити раціон худоби. Тому й сіно заготовили різне: вико-вівсяне, люцернове, з суміші стоколосу й люцерни, еспарцетове, а також лугове. Зараз на полях триває косовиця вико-вівса. 
Хоча обсяги заготівлі сіна досить великі, та в цій роботі зайняті кращі механізатори господарства – Василь Затона і Микола Ус косять трави, Володимир Шеремет, Віктор Королев’ят валкують, Іван Гетало працює на прес-підборщику, Василь Лега перевозить тюки з поля до сінників, вантажать тюки і закладають їх у сінники Сергій Аглотков, Сергій Патенко, Евген Поворознюк.
Інколи механізаторам доводиться протягом дня змінювати види діяльності – і скиртувати, і косити, і валкувати, і тюкувати. Звичайно, велика робота малими силами стала можливою завдяки використанню парку нової сучасної техніки, але без ударної праці механізаторів, які окремі дні трудилися з 4 ранку до 23 вечора, вночі ремонтували техніку, щоб рано-вранці розпочати роботу, це було б не можливо. 
Отже, як і має бути в добрих господарів, незважаючи на літню спеку, думаємо про майбутні холоди та робимо все, щоб худоба пережила їх в гарних умовах і з достатком найкращих кормів.
Олександр Фесенко

Триває заготівля кормів. Вже завершене сінажування, закладена й частина сіна.

Один із найцінніших кормів, що забезпечує худобу протеїном, каротином й вітамінами, – сінаж. Тому щороку ми приділяємо велику увагу його заготівлі – як стосовно кількості, так і якості. Нинішнього року ми заготовили понад 26,2 тис. т сінажу. Це – на 10 тис. т більше, ніж торік. Якщо говорити про запаси цього корму на окремих фермах, то на МТФ №1 закладено 4929 т, на МТФ №2 – 9548 т, на МТФ №3 – 1907 т, на МТФ № 4 – 4543 т, на МТФ №5 – 5332 т. 

Таких результатів вдалося досягнути насамперед завдяки доброму врожаю багаторічних трав і високому рівню організації технологічного процесу. Погодні умови цього літа також сприяли як розвитку рослин, так і ритмічній роботі в полі й на сінажних курганах і траншеях. Щодня в середньому ми закладали 1200–1500 т зеленої маси. А на МТФ №2 одного дня навіть поставили своєрідний рекорд: 2000 т. Для сінажу використовували різні рослини, тож у нас тепер є корм з жита, вико-вівсяної сумішки, люцерни, еспарцету. Ми постійно стежили за тим, щоб дотримуватися всіх елементів технології, завдяки чому, сподіваємося, отримаємо корм гарної якості, який добре смакуватиме худобі.

Хоча протягом трьох тижнів кожному, хто був задіяний у сінажуванні, довелося напружено попрацювати, всі намагалися якнайкраще виконувати свою роботу, подекуди навіть знаходили шляхи її покращення. Добре, що нинішнього року вся техніка була належним чином підготовлена до сінажної кампанії, а поломки, які виникали, усувалися в рекордні терміни. Водій автомобілю Анатолій Антоненко сам придумав конструкцію бортів для свого Камазу , щоб у кузов вміщувалося більше зеленої маси. Це дозволило у кожну ходку перевозити більше вантажу, а значить – економити час. 

Як завжди на полі ударно працювали механізатори Станіслав Ярош, Сергій Аглотков, Василь Затона, Володимир Шеремет, водії Василь Лега, Василь Гарячун, Руслан Шмиголь, Анатолій Антоненко, Олег Коробка, Іван Коржов, Віктор Донець, Юрій Дінець, Олександр Гетало, Валерій Макаренко, Андрій Хоролець, трактористи Іван Гетало, Андрій Сухоручко. Сергій Карпенко, Станіслав Кривошей, Юрій Сиволога, Євген Поворознюк, Василь Нечитайло підгортали і затрамбовували зелену масу. На відкриванні бортів працювали Станіслав Гусак, Юрій Дмитерко, Валерій Новинський. Облік вели Людмила Калин, Тетяна Маначинська, Лариса Гурин. А працівники ферм, теслярі надійно вкрили утрамбований корм плівкою.

Паралельно ми заготовляли також іншій цінний корм, без якого неможливо обійтися утримуючи велику рогату худобу, – сіно. Ця робота ще триває, але вже маємо добрі результати. Станом на 23 червня, заготовлено 1066 т сіна. У сінник на складі в Михайликах закладено 146 т сіна, на МТФ №1 – 35 т, на МТФ №2 – 292 т, на МТФ №3 – 97 т, на МТФ №4 – 124 т, на МТФ №5 – 372 т. Ще на етапі планування посівних площ подбали про те, щоб урізноманітнити раціон худоби. Тому й сіно заготовили різне: вико-вівсяне, люцернове, з суміші стоколосу й люцерни, еспарцетове, а також лугове. Зараз на полях триває косовиця вико-вівса. 

Хоча обсяги заготівлі сіна досить великі, та в цій роботі зайняті кращі механізатори господарства – Василь Затона і Микола Ус косять трави, Володимир Шеремет, Віктор Королев’ят валкують, Іван Гетало працює на прес-підборщику, Василь Лега перевозить тюки з поля до сінників, вантажать тюки і закладають їх у сінники Сергій Аглотков, Сергій Патенко, Евген Поворознюк.

Інколи механізаторам доводиться протягом дня змінювати види діяльності – і скиртувати, і косити, і валкувати, і тюкувати. Звичайно, велика робота малими силами стала можливою завдяки використанню парку нової сучасної техніки, але без ударної праці механізаторів, які окремі дні трудилися з 4 ранку до 23 вечора, вночі ремонтували техніку, щоб рано-вранці розпочати роботу, це було б не можливо. 

Отже, як і має бути в добрих господарів, незважаючи на літню спеку, думаємо про майбутні холоди та робимо все, щоб худоба пережила їх в гарних умовах і з достатком найкращих кормів.

Олександр Фесенко, економіст

 

 


Повернутись до списку новин

© Фото Артура Кужілка


Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник