Рік у розпалі, здобутки – на видноті

 

Ось і перейшов свій екватор ще один хліборобський рік. Як багато інших років, він став підтвердженням правильності обраного засновником підприємства Семеном Свиридоновичем Антонцем природного напряму в землеробстві, порадував вагомим врожаєм прекрасного органічного збіжжя.
Завершився збір ранніх зернових, і комори підприємства заповнили гори зерна пшениці, жита, ячменю, проса, гречки. А головне – все воно високоякісне. Так, пшениця має показники, що відповідають не лише найвищим українським, а й світовим стандартам: середній вміст білка понад 15%, клейковини – 29–30%. Отже, борошно з цього зерна матиме найкращі хлібопекарські властивості, хліб виходитиме смачний, запашний і корисний для здоров’я. А переробний цех підприємства, як завжди, порадує споживачів сертифікованими крупами й борошном в широкому асортименті. Задоволені й власники земельних паїв, які орендує ПП «Агроекологія». Адже як орендну плату вони отримують чисте зерно з полів підприємства із розрахунку 650 кг з одного гектара земельного паю. Тож буде з чого спекти паляницю, і чим нагодувати птицю й худобу на власному подвір’ї.
Та праця хлібороба ніколи не зупиняється, а трударі-аграрії не спочивають на лаврах. Попереду – збирання кукурудзи й соняшнику. Ще до завершення збирання ранніх зернових розпочалася підготовка полів до посівної, яка вже не за горами. Комплекс агротехнічних прийомів, що розроблений і постійно творчо вдосконалюється С. С. Антонцем, покликаний якнайкраще підготувати землю до сівби озимих, а водночас – підвищити її родючість, затримати вологу, вберегти ґрунт від ерозії. Ґрунтозахисний обробіток, сидерація, внесення гною, інші необхідні операції – все це відбувається на полях чітко за планом, відповідно до потреб кожної конкретної площі. Зокрема, на високому рівні в господарстві поставлено внесення гною. Так, щороку в середньому кожен гектар отримує 10 т перегною. Але на поля, що потребують удобрення в поточному році, вивозиться по 100 т/га цього найціннішого добрива. А можливе це завдяки розвиненому тваринництву, яке кожен рік дає рослинництву 70 тис. т гною.
Понад 5,5 тис. голів великої рогатої худоби – справжнє багатство, яким сьогодні мало хто володіє у нашій державі. Понад 7,1 тис. т молока, сертифікованого державою для виробництва дитячого харчування, виробили ферми підприємства за 7 місяців нинішнього року. Причому, воно містить в середньому 3,68% жиру й 3,23% білка, цінних за своїми властивостями для повноцінного харчування людей. А ще ж за цей час вироблено понад 520 т м’яса великої рогатої худоби. І молоко, і м’ясо отримані на власних кормах, у годівлі тварин не використовуються ніякі штучні добавки, стимулятори росту чи молокогінні препарати. Завдяки цьому продукція тваринництва має справжній первісний смак натуральних продуктів, є цінною для повсякденного й дієтичного харчування.
Щоб забезпечити худобу якісними кормами, все літо йде напружена робота з кормозаготівлі. Так, уже заготовлено понад 24,5 тис. ц (майже 5 тис. тюків) сіна – люцернового, еспарцетового, вико-вівсяного, лучного, понад 26,5 тис. ц (майже 7,5 тис. тюків) соломи різних зернових культур, закладено 26 тис. т сінажу, повним ходом йде заготівля силосу.
…Підприємство живе, працює, розвивається на благо трударів, які в ньому працюють, навколишніх сіл, людей, які потребують повноцінної їжі. А ще – збагачує скарбничку аграрної науки та практики. І це – те, чим з повним правом може пишатися Семен Свиридонович Антонець, його земляки, Україна і весь світ. Адже майбутнє – саме за таким господарюванням, приязним до природи, людей і всього живого.
Ганна Козельська       

Ось і перейшов свій екватор ще один хліборобський рік. Як багато інших років, він став підтвердженням правильності обраного засновником підприємства Семеном Свиридоновичем Антонцем природного напряму в землеробстві, порадував вагомим врожаєм прекрасного органічного збіжжя.

Завершився збір ранніх зернових, і комори підприємства заповнили гори зерна пшениці, жита, ячменю, проса, гречки. А головне – все воно високоякісне. Так, пшениця має показники, що відповідають не лише найвищим українським, а й світовим стандартам: середній вміст білка понад 15%, клейковини – 29–30%. Отже, борошно з цього зерна матиме найкращі хлібопекарські властивості, хліб виходитиме смачний, запашний і корисний для здоров’я. А переробний цех підприємства, як завжди, порадує споживачів сертифікованими крупами й борошном в широкому асортименті. Задоволені й власники земельних паїв, які орендує ПП «Агроекологія». Адже як орендну плату вони отримують чисте зерно з полів підприємства із розрахунку 650 кг з одного гектара земельного паю. Тож буде з чого спекти паляницю, і чим нагодувати птицю й худобу на власному подвір’ї.

Та праця хлібороба ніколи не зупиняється, а трударі-аграрії не спочивають на лаврах. Попереду – збирання кукурудзи й соняшнику. Ще до завершення збирання ранніх зернових розпочалася підготовка полів до посівної, яка вже не за горами. Комплекс агротехнічних прийомів, що розроблений і постійно творчо вдосконалюється С. С. Антонцем, покликаний якнайкраще підготувати землю до сівби озимих, а водночас – підвищити її родючість, затримати вологу, вберегти ґрунт від ерозії. Ґрунтозахисний обробіток, сидерація, внесення гною, інші необхідні операції – все це відбувається на полях чітко за планом, відповідно до потреб кожної конкретної площі. Зокрема, на високому рівні в господарстві поставлено внесення гною. Так, щороку в середньому кожен гектар отримує 10 т перегною. Але на поля, що потребують удобрення в поточному році, вивозиться по 100 т/га цього найціннішого добрива. А можливе це завдяки розвиненому тваринництву, яке кожен рік дає рослинництву 70 тис. т гною.

Понад 5,5 тис. голів великої рогатої худоби – справжнє багатство, яким сьогодні мало хто володіє у нашій державі. Понад 7,1 тис. т молока, сертифікованого державою для виробництва дитячого харчування, виробили ферми підприємства за 7 місяців нинішнього року. Причому, воно містить в середньому 3,68% жиру й 3,23% білка, цінних за своїми властивостями для повноцінного харчування людей. А ще ж за цей час вироблено понад 520 т м’яса великої рогатої худоби. І молоко, і м’ясо отримані на власних кормах, у годівлі тварин не використовуються ніякі штучні добавки, стимулятори росту чи молокогінні препарати. Завдяки цьому продукція тваринництва має справжній первісний смак натуральних продуктів, є цінною для повсякденного й дієтичного харчування.

Щоб забезпечити худобу якісними кормами, все літо йде напружена робота з кормозаготівлі. Так, уже заготовлено понад 24,5 тис. ц (майже 5 тис. тюків) сіна – люцернового, еспарцетового, вико-вівсяного, лучного, понад 26,5 тис. ц (майже 7,5 тис. тюків) соломи різних зернових культур, закладено 26 тис. т сінажу, повним ходом йде заготівля силосу.

…Підприємство живе, працює, розвивається на благо трударів, які в ньому працюють, навколишніх сіл, людей, які потребують повноцінної їжі. А ще – збагачує скарбничку аграрної науки та практики. І це – те, чим з повним правом може пишатися Семен Свиридонович Антонець, його земляки, Україна і весь світ. Адже майбутнє – саме за таким господарюванням, приязним до природи, людей і всього живого.

Ганна Козельська       

 


Повернутись до списку новин

Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник