Тваринництво: підсумки року

У січні підбиває підсумки попереднього року тваринницька галузь. Результати 2017 року свідчать про плідну роботу й чималі успіхи. Але й потенціал для подальшого зростання та необхідність попрацювати над помилками.

Загалом по підприємству за 2017 рік одержано молока на 236 т більше, ніж за попередній. На 314 кг зріс середній надій на корову, перевищивши 6200 кг. Все це є безперечним успіхом тваринників.

Лідером тваринницької галузі підприємства 2017 року став колектив МТФ №5, який виробив понад 4 тис. т молока, що найбільше по господарству. Порівняно з 2016 роком збільшив середній надій на корову на 288 кг та на 264 ц – виробництво м’яса, середньодобовий приріст молодняку тут склав 709 г. Одержано 620 телят, що також є найвищим показником серед колективів тваринницьких ферм. Ферма утримує лідируючі позиції й у відтворенні стада. Заслугою всіх працівників вважає це завідуюча фермою Оксана Олефір.

– Дякую трудовому колективу: всі добре працюють – годують, підгортають, вичищають, миють, доять, тощо, – говорить завфермою. – Ветеринарні лікарі Григорій Загородній та Олексій Дубина стежать, щоб худоба була вчасно спарована, пролікована. Завдяки цьому вдається зберігати корів, вибраковувати лише в самому крайньому випадку. Всі у колективі зацікавлені у високому результаті, бо це дозволяє отримувати більшу зарплату.

На цій фермі також велику увагу приділяють годівлі. Задоволена завфермою електронною системою управління процесом годівлі «Профід».

– З кормами в цьому році складніше, але допомагає комп’ютерна програма, – зазначила Оксана Олександрівна. – Ми освоїли цю технологію: трактористи, які годують худобу, навчилися нею користуватися. По ній і роздаємо корми. Тепер худобі потрапляє все те, що передбачено раціоном. Неможливо ні помилитися, ні схитрувати. Тому годуємо тварин, як слід.

Проте, щоб не втратити досягнутого результату, слід більше уваги звернути на роздоювання первісток. Так, якщо в цілому по господарству середній прогнозований надій по першій лактації корів, що отелилися протягом 2017 року, – 5386 кг, то по МТФ №5 – 5028 кг. А це може негативно позначитися на виробництві молока у майбутньому.

Вагомий внесок до загального досягнення зробив колектив МТФ №4, де, у порівнянні з 2016 роком, середній надій молока на корову збільшився на 634 кг, а загальний надій – на 188 т. Протягом року робота колективу була стабільною. Так, і в грудні ця ферма, єдина з усіх, перевиконала завдання з виробництва молока. Дуже важливо, що молоко це – чисте, найвищої якості, протягом року постійно відповідало стандартам екстра-класу. Добре тут організований роздій первісток та їхнє збереження. Так, за рік тут було вибракувано лише 10 голів по першій лактації, що складає 8% від нетелей, що розтелилися. Це – найкращий показник по підприємству. Є тут і первістки, добовий надій яких сягає 30–40 кг. Про те, як вдалося досягнути таких результатів, ми запитали у завідуючого МТФ №4 Анатолія Бейгула.

– Завдяки добросовісному ставленню працівників ферми до поставлених завдань, – так охарактеризував основну, на його переконання, причину успіху керівник підрозділу. – Все залежить від людини, її ставлення до роботи. Це – чинник, який нічим не можна замінити.

Анатолій Бейгул упевнений: роботі сприяє те, що колектив ферми складається з працівників, які добре знають одне одного, адже практично всі вони – місцеві жителі. Отже, кожен може покластися на товариша, в колективі висока ступінь довіри, допомоги. Наприклад, доярки миють доїльний зал по черзі. І кожна намагається робити це якнайкраще, адже знає, що, залишивши сьогодні зал чистим для своїх колег, завтра отримає його в такому ж стані.

Звісно ж, не в останню чергу сприяє сумлінній праці і матеріальна складова. Адже за добру роботу люди отримують більшу грошову винагороду. Тому кожен зацікавлений у тому, щоб на своєму місці робити все, що від нього залежить, для отримання високих результатів підрозділу загалом.

Якщо говорити про питання технічні, то тут, за спостереженням завідуючого фермою, значною мірою допомогло впровадження у годівлі комп’ютерної програми «Профід».

– Наша ферма рік тому першою почала працювати з цією програмою, – розповідає Анатолій Бейгул. – Раніше при завантаженні кормів орієнтувалися лише на ваги, при повній відсутності контролю за кількістю навантаженого корму, дотриманням раціонів годівлі. Зараз неможливо розпочати завантаження чергового компоненту, якщо попереднього покладено менше, ніж це вказано в раціоні, неможливо відхилитися від маршрутів завезення кормів.

Така система дає можливість чітко додержуватися рецептури, розрахованої зоотехнічною службою, що дозволяє вчасно забезпечити оптимальною годівлею кожну групу тварин і водночас раціонально використати корми, забезпечуючи худобу всім необхідним.

– Ми корівок не ображаємо, – усміхається Анатолій Васильович.

Зрозуміло, що багато залежить і від керівництва підрозділу. Організовують роботу тут завідуючий фермою Анатолій Бейгул і його колега Сергій Ярош. Велику допомогу їм надає ветеринарний лікар ферми Артем Ільченко, який у разі необхідності завжди готовий підмінити керівників. Одні з кращих показників з відтворення стада має технік штучного осіменіння Інна Михальченко.

У лідерах 2017 року і МТФ №2. Тут отримали найбільший надій на корову – 6511 кг. Вагомим є й збільшення валового виробництва молока на 138 т. Про те, як працював підрозділ у минулому році, ми поговорили з Ганною Осіповою, яка очолює колектив протягом тривалого часу, а зараз передає досвід молоді. Головною умовою успіху досвідчений тваринник вважає добре ставлення персоналу до худоби.

– Тут важливе все: ми групуємо стадо, доглядаємо за тваринами, вчасно осіменяємо, правильно проводимо отелення, вчасно запускаємо і так далі, – перелічує Ганна Михайлівна. – Дійне стадо на фермі хороше, високопродуктивне. Особливу увагу приділяємо збереженню молодняка, вирощуванню телят, догляду за телицями парувального віку, нетелями, відгодівлі биків.

Слова Ганни Осіпової підтверджують факти: тут найвищі показники по кількості розтелених нетелей і поповненню стада первістками. Середній прогнозований надій по першій лактації – найбільший по підприємству і становить 5841 кг. Тут також мають первісток з добовим надоєм 30–40 кг, а це – добрий заділ для подальшого збільшення виробництва молока.

На думку досвідченого керівника, одне з головних місць на фермі треба відвести правильній годівлі. Ганна Осіпова зізнається, що дуже не любить, коли корми витрачають марно і худоба залишає багато з’їдів. Тим більше зараз, коли через складні тогорічні погодні умови не було можливості заготувати корми зі значним запасом, як це буває зазвичай.

– Корми заготовлено якісні, – продовжує Ганна Михайлівна. – Дуже хороші концкорми, сіно навіть краще, ніж попереднього року. Намагаємося годувати точно за раціоном, добре змішувати корми. У нас також впроваджується програма «Профід», правда, вона ще на початковій стадії. Але, вважаю, що результат був би кращим, якби не змінювалися трактористи, від яких залежить правильне завантаження кормозмішувача. Утім, худоба зараз майже не залишає з’їдів. Це свідчить і про дотримання раціонів, і про хорошу якість кормів, і про їхнє ретельне змішування.

Ганна Осіпова шкодує, що через хворобу зараз не має можливості працювати її колега Ганна Лаврушко, організаторські здібності якої, вимогливість значною мірою сприяли успішній роботі колективу. Але молоде покоління керівників ферми намагається не відставати від своїх наставників. Ганна Михайлівна дала високу оцінку старанням нещодавно призначеної завідуючої фермою Алли Осіпової та начальника зміни Івана Леги і вважає, що вони впораються із відповідальною роботою.

На жаль, не може похвалитися результатами МТФ №1. 2017 року тут одержали молока менше, ніж інші підрозділи, знизивши проти попереднього року як загальне виробництво цієї продукції, так і середній надій на корову. Нещодавно на посаду завідуючої фермою призначена досвідчений зоотехнік Ольга Фролова, тож ми поцікавилися її першими враженнями й баченням ситуації.

– На фермі дуже хороша худоба, від неї отримують чудове чисте молоко, тому прикро, що підрозділ відстає від інших. Сподобалися корми – вони дуже якісні. Роздаємо їх відповідно до раціону. Впроваджуємо програму «Профід», звичайно, не без труднощів, але норма – є норма, і годувати треба по ній. Зараз практично немає конверсії корму, худоба майже все з’їдає.

На думку завфермою, щоб підрозділ запрацював краще, треба вирішити ряд питань. Зокрема, це стосується відтворення стада. Торік тут вибракували досить багато тварин, і основною причиною цього були негаразди з репродуктивною системою. Прикро, що серед вибракуваних чимало первісток: тут вибула чверть тварин цієї вікової групи, що розтелилися протягом року. Також було одержано мало телят. Зараз уже проведене ректальне обстеження наявних тварин, тим, в яких виявлені хвороби, призначене лікування. Загалом, триває дуже детальний аналіз роботи підрозділу, розпочато роботу над помилками.

– У нашої ферми є потенціал, – впевнена Ольга Фролова. – Думаю, ми наведемо порядок і виведемо ферму в передові.

Протягом 2017 року на підприємстві тривала робота і з м’ясним стадом великої рогатої худоби. Всі тварини абердин-ангуської породи, крім тих, що на відгодівлі, зосереджені на МТФ №4. Було одержано більше телят цієї породи, ніж торік. Вони вирощуються на підсосі, разом зі своїми матерями, що дозволяє спростити догляд за ними та отримати міцний здоровий молодняк. Проводилися експерименти з різними системами відгодівлі м’ясної худоби з метою підвищення мармуровості м’яса й забійного виходу. Отриману таким чином м’ясну продукцію реалізуємо не лише партнерам, але й віднедавна продаємо у фірмовому магазині «М'ясо Молоко» м. Полтави, де вона вже має сталий попит.

Отже, результати роботи відомі. Засновники, дирекція підприємства вдячні всім, хто працював для розвитку тваринницької галузі, виробництва високоякісної продукції . Попереду – нові завдання і нові успіхи. Адже така продукція необхідна людям. Тому весь колектив підприємства повинен й надалі працювати злагоджено, не втрачаючи темпів.

Ганна Козельська


Повернутись до списку новин

© фото Ганни Козельської


Новини

31.03.18

Знання й натхнення для болгарських фермерів

28–29 березня в міжнародному Центрі органічного землеробства відбувся тренінг для болгарських фермерів.

23.03.18

Велика творчість природи і людини

22 березня, у Всесвітній день водних ресурсів, відбувся об’їзд полів ПП «Агроекологія», учасники якого вкотре переконалися, наскільки важливі заходи із затримання зимової вологи на полях.

20.03.18

Як наповнити органічний кошик

15–16 березня в Одесі відбувся Другий Міжнародний Конгрес «Органічна Україна 2018».

16.03.18

Ціни на органічну продукцію рослинництва та продукти її переробки станом на 1 березня 2018 р.