Знання, досвід і віра в успіх

Аграрії з різних країн продовжують приїжджати за досвідом органічного господарювання в ПП «Агроекологія». Так, 18–19 квітня у Центрі органічного землеробства відбувся тренінг для молдавських фермерів.

Навчання для представників Молдови проводиться вже не вперше. Минулого року для фермерів з цієї країни був проведений семінар з вивчення моделі органічного землеробства нашого підприємства. Приємно, що більшість слухачів цього семінару успішно впроваджують у своїх господарствах методи органічного землеробства, сертифікують нові площі як органічні. Якщо минулої весни ці фермери мали лише по 40–50 га сертифікованих площ, то зараз уже – по 100–150 га. А ініціатор і учасник минулорічної поїздки в Україну Олексій Міку працює над поширенням органічного господарювання в масштабах всієї держави: він очолив нещодавно створену Асоціацію ековиробників Молдови.

Цього разу на навчання приїхало 11 фермерів. Більшість з них вирощують польові культури. Лише один займається тваринництвом. Поки що молдавські аграрії працюють за інтенсивними методами, але вже придивляються до нових технологій, розмірковують над можливістю зміни системи господарювання на органічну.

Узагалі перша хвиля інтересу до органічного землеробства прокотилася в Молдові років 7–8 тому. Тоді уряд виділяв субсидії на розвиток органічного виробництва, тож багато фермерів почали переходити на органічні технології. Потім субсидії припинилися, і частина фермерів знов повернулася до звичних інтенсивних технологій. Відсоток органічних господарств значно зменшився. Зараз уряд Молдови знову виділяє субсидії для органічних виробників, але порівняно з країнами ЄС, з розрахунку на 1 гектар, вони менші приблизно в десять разів, і тому не настільки привабливі для виробників, щоб змінювати систему господарювання. Натомість останні роки у споживачів значно зріс інтерес до органічної продукції, що стимулює фермерів виробляти саме таку продукцію.

Значною мірою розвитку органічного землеробства у Молдові допомагають міжнародні організації. Так і ця поїздка відбулася завдяки організації «People in Need» (Чехія) в рамках проекту підтримки розвитку органічного землеробства в Молдові. Менеджер проекту Наталія Папук розповіла, що ця організація вже 25 років надає по всьому світу підтримку людям, які цього потребують, і галузям, що розвиваються. Офіс організації є, й в Україні: тут працює проект з гуманітарної допомоги. У Молдові робота ведеться у кількох напрямках: в економіці, у сільському господарстві з пріоритетом в органічній сфері а також соціальні проекти.

– Ми своїм проектом намагаємося підтримувати не лише дружнє ставлення до навколишнього середовища, але й увагу до здоров’я людей, – говорить Наталія Папук. – Добре, що люди вже досягли того рівня розвитку, коли замислюються над тим, що споживають, починають шукати органічну продукцію. І наша організація надає підтримку в цьому на всіх рівнях. Зокрема, ми працюємо безпосередньо з фермерами, забезпечуючи їх інформацією, організовуючи лекції, семінари, вивчення технологій у більш розвинених у цьому відношенні країнах – Україні, Румунії, Чехії. Так, в Україні вони бачать роботу органічних підприємств на великих площах, у Румунії – невеликих ферм, мають можливість порівнювати. Також допомагаємо налагоджувати контакти із споживачами всередині країни та імпортерами. Працюємо на державному рівні – залучаємо експертів до розробки проекту закону про екологічне землеробство. Протягом останніх трьох років активно пропагуємо споживання екопродуктів. Для активних зацікавлених споживачів влаштовуємо пікніки на екофермах з гастрономічним театром, спільним приготуванням різних страв і можливістю родинного відпочинку.

Ця діяльність дає свої плоди. Зокрема, починають з’являтися проекти, спрямовані на внутрішнього споживача. Серед них – виробництво екохліба, використання органічних продуктів у невеликих кондитерських. На місцеві ринки почали надходити органічні овочі, виноград, горіхи, сливи, чаї. Але більшою мірою молдавські ековиробники поки що орієнтовані на продаж своєї продукції за кордон. До речі, нещодавно в одному з портів на Дунаї збудований окремий термінал, призначений спеціально для відвантаження органічних продуктів, що має спростити й удосконалити процес відправки такої продукції в інші країни.

З урахуванням тенденцій молдавського органічного сектору була побудована і програма тренінгу в «Агроекології». Спікери, серед яких – провідні фахівці підприємства, науковці Полтавської державної аграрної академії, представники компаній із сертифікації, розробки програмного забезпечення, імпорту й обслуговування сільгосптехніки, розкрили весь спектр питань, необхідних для успішного ведення органічного землеробства. Слухачам розповіли про всі етапи виробничого циклу та організації роботи органічного підприємства – від планування сівозміни до організації зберігання врожаю і від вибору техніки до продажу зерна. Доповіді були побудовані, насамперед, на моделі органічного землеробства ПП «Агроекологія», деякі – підкріплені практичними заняттями зі слухачами. Ряд виступів містив унікальну інформацію. Так, генеральний директор підприємства Гліб Лук’яненко, спираючись на власний досвід роботи з імпортерами, розкрив важливі нюанси, на які необхідно звертати увагу під час продажу продукції за кордон. Доктор сільськогосподарських наук, професор, завідуючий кафедрою екології ПДАА Віктор Писаренко на науковій основі розвіяв сумніви фермерів щодо можливості забезпечення живлення і захисту рослин без застосування агрохімікатів. Головний агроном «Агроекології» Сергій Козін поділився результатами експериментів, проведених на полях господарства.

Із нетерпінням чекали учасники тренінгу поїздки по підприємству. І хоча рясний дощ завадив їм безпосередньо пройтися по полях і побачити хід посівної, все одно вони залишилися задоволеними. Адже ознайомилися із системою утримання великої рогатої худоби й виробництва молока, побачили у якому стані перебуває озимина, як виглядає навесні поле, де на зиму залишали соняшничиння з метою снігозатримання. Оглянули своєрідний музей під відкритим небом, де зберігаються раритетні агрегати часів початку впровадження безвідвалки, і змогли порівняти їх із сучасною технікою підприємства – як створеною за ідеями засновника ПП «Агроекологія», Героя Соціалістичної Праці, Героя України Семена Свиридоновича Антонця, так і виробленою провідними світовими компаніями. Велику цікавість викликав цех, де виробляються органічні крупи, борошно, олія.

Наприкінці тренінгу всі змогли поставити свої запитання, обговорити почуте й побачене під час навчання. Своїми враженнями з нашою газетою поділився керівник ТОВ «Агро-Садим» Семен Новак – молдавський фермер, який господарює на 1,5 тис. га землі і 250 з них уже перевів на органічні технології. Органічним землеробством він зацікавився кілька років тому, ознайомившись з матеріалами семінару у цій галузі й побувавши в Німеччині на виставці органічних продуктів «Біофах». Інтерес викликав як сам процес вирощування такої продукції, так і можливість отримати більший прибуток. Тож останні три роки поступово переводить по одному полю на органічні технології. Раніше вирощував на цих полях соняшник, сорго, у нинішньому посіяв кукурудзу. Крім того фермер має сади й виноградники. Насадження особливо цінного столового сорту, стійкого до приморозків і хвороб, планує найближчим часом також перевести на органічну технологію. Предмет особливої гордості – власний виноробний завод, на якому щороку переробляють 2,5–3 тис. т винограду. Звісно ж, є бажання з часом організувати виробництво органічного вина. Серед головних проблем, з якими доводиться стикатися в роботі, вважає нестачу робочої сили. Адже з Молдови, як і з України, багато людей виїжджають на заробітки до інших країн. Тому важко знайти працівників, наприклад, для догляду за садами й виноградниками, де багато ручної роботи.

На тренінг в Україну фермер їхав із бажанням отримати знання, які зможе застосувати в своєму господарстві. І його очікування цілком справдилися.

– У вас все супер, ви – молодці! – висловив свій захват Семен Новак. – Тут, у селі, створили навчальний центр, де чудовий готель, хороша кухня. А головне – тут прекрасні люди. Семен Свиридонович Антонець – незвичайна людина, адже майже півстоліття тому почав працювати у органічному напрямку, розвинув його і передав наступним поколінням. Гліб Віталійович Лук’яненко зробив на семінарі чудові доповіді – видно, що він знає свою роботу. Поваги заслуговує те, що на підприємстві розвивається тваринництво. Не кожен наважиться утримувати стільки худоби. У Молдові, наприклад, фермери утримують по 300–400 голів великої рогатої худоби. У вас я побачив сучасні технології, напрямки, в яких можна удосконалити моє виробництво. Бажаю вам розвиватися й надалі. Дай вам Бог успіху!

Залишилися задоволеними тим, як пройшов тренінг, й інші його учасники.

– В «Агроекології» створені чудові умови для навчання, – поділилася враженнями Наталія Папук. – Важливо, що поряд з навчальним центром є безпосереднє виробництво: поля, експериментальні ділянки, ферми. Це дає можливість успішно поєднувати теоретичні й практичні заняття. А ще ми бачимо відкритість, бажання поділитися своїм досвідом. Гліб Віталійович, інші спікери подають матеріал легко, в позитивному ключі, заряджають власною енергією. І завдяки цьому нашим фермерам стає не так страшно опановувати нові для них технології, вони починають вірити, що і в них все вийде.

Звісно, в це вірять і всі фахівці, які провели тренінг. Адже вклали в нього свої знання, досвід і частку душі – все для того, щоб органічні технології успішно запрацювали ще в одному куточку світу, на теплій і щедрій землі Молдови.

Ганна Козельська


Повернутись до списку новин
Завідуючий МТФ №4 Анатолій Бейгул розповідає молдавським фермерам про особливості органічного тваринництва

Завідуючий МТФ №4 Анатолій Бейгул розповідає молдавським фермерам про особливості органічного тваринництва

© фото Ганни Козельської


Новини

15.06.18

Сучасні технології – на ферми

На фермах ПП «Агроекологія» триває робота з впровадження електронної системи управління годівлею.

10.06.18

Сінаж заготували у рекордні терміни

Дуже швидкими темпами цього року відбулася заготівля сінажу.

05.06.18

Спочатку – порядок на полях, потім – на ринку

Створення й насичення ринку органічної продукції в Україні вимагає зусиль як від виробників, так і від держави.

01.05.18

Ціни на органічну продукцію рослинництва та продукти її переробки станом на 1 травня 2018 р.