Сучасні технології – на ферми

Організація годівлі тварин – один з найголовніших елементів технології виробництва молока. Тому на фермах ПП «Агроекологія» триває робота з впровадження електронної системи управління годівлею, яка допомагає впорядкувати і автоматизувати цей процес.

Серед різноманітних комп’ютерних програм з управління годівлею, що представлені на ринку, була обрана вітчизняна розробка ТОВ «Прогресивні ферми» PROFEED, в якій передбачено чітке групування тварин, точна їх годівля за заданим раціоном, оперативна зміна раціонів та кількості тварин у групах, час годівлі тварин, контроль за відхиленням від раціонів, ряд економічних показників.

Використання цієї програми вже принесло відчутні результати. На МТФ №4, МТФ №5, МТФ №1 електронна система PROFEED вже налагоджена і стала важливою частиною їхньої роботи. Завдяки ощадливому використанню кормів, дотриманню раціонів, електронна система годівлі допомогла утримати і перевищити минулорічні показники надою молока в цих підрозділах відповідно до аналогічного періоду 2017 року в умовах великого дефіциту кормів.

– Наші тварини мають великий генетичний потенціал для збільшення надоїв. І це можна зробити, впорядкувавши годівлю. Точним має бути роздавання усіх інгредієнтів, які балансують годівлю по протеїну, енергії, вмісту мікроелементів, щоб тварини мали найвищу продуктивність і правильну кондицію. Завдяки системі PROFEED ми відразу бачимо, скільки згодовуємо, можемо проконтролювати і скоригувати цей процес, – розповідає зоотехнік-селекціонер Олена Кришталь.

– Ця програма нам дійсно допомагає, – погоджується завідуюча МТФ №5 Оксана Олефір. – Встановили її у нас восени, якийсь час пішов на навчання, а з лютого ми нею користуємося вже повноцінно. Механізатори, які годують худобу, вже знають, як працювати із PROFEED. Тепер навантаження різних кормів у роздавач відбувається дуже точно, відповідно до раціону. Раніше такої точності досягти було неможливо, і це відразу позначалося на надоях, кількості з’їдів, частина кормів витрачалася марно.

Наша розмова відбувається перед годівлею тварин, тож невдовзі з місця рушають навантажувач і роздавач кормів. Разом із ними вирушаємо до складів із кормами і ми із завідуючою фермою. Помітно, що цій ділянці роботи у підрозділі приділяють багато уваги. Так, різні види кормів заскладовані так, щоб механізатору було зручно до них під’їжджати, а загальний маршрут був коротшим, – це дозволяє економити час і пальне. На навантажувачі працює Олександр Петраченко. Відповідальність за точність заповнення роздавача лежить саме на ньому. Механізатор показує смартфон, на якому відображається, які корми треба завантажувати для певної групи тварин і в якій кількості і порядку. Під час роботи датчики, встановлені на навантажувачі, у режимі реального часу відправляють сигнал про те, як змінюється вага кормів у бункері. Механізатор, насипаючи масу із ковша, водночас стежить за зміною показників на смартфоні. Коли засипана потрібна кількість певного корму, завантаження припиняє.

– Спочатку не дуже зручно було одночасно дивитися на смартфон і стежити за тим, як сиплеться корм, – ділиться своїми враженнями Олександр Петраченко. – Та зараз уже призвичаївся, тому вдається вантажити так, як треба.

Слова механізатора підтверджують цифри на екрані, які зупиняються на потрібних значеннях майже без відхилень. Його колега на кормороздавачі – Василь Марційчук у цей час перемішує корми. Ця функція увімкнена із самого початку навантаження, щоб, коли трактор доїде до корівника, всі компоненти раціону були рівномірно змішані. Це потрібно, аби худоба не вибирала те, що для неї найсмачніше, обходячи менш привабливі, але не менш необхідні й корисні корми, а поїдала все одночасно.

І ось навантаження завершено, і Олександр Петраченко передає смартфон своєму колезі. Василь Марційчук заїжджає у корівник і починає роздавати корм. Корови, почувши звук трактора, збираються біля годівниць і починають їсти відразу ж після проходження навантажувача. У цьому корівнику – чотири секції. Корму у навантажувачі – рівно стільки, скільки потрібно для худоби, яку тут утримують.

– Весь корм, який у бункері, я повинен рівномірно поділити між усіма секціями, – пояснює Василь Марційчук. – На смартфоні я бачу, скільки вже роздав, і скільки залишилося.

Обидва механізатори вже мають достатньо досвіду, щоб упевнено працювати з сучасною технікою, а також розуміють, наскільки їхня точна робота необхідна для всієї ферми, тому працюють чітко і відповідально.

Утім, всі дані по навантаженню й роздаванню кормів надходять на комп’ютер. Тому перевірити ці дані може завфермою, зоотехніки, економісти. Програма дозволяє вести ретельний облік кормів. Щоб ознайомитися із цією частиною програми, повернувшись із ферми, заходжу до економічного відділу у центральному офісі підприємства. Головний економіст Інга Тараскова демонструє інтерфейс програми та її можливості. За допомогою кількох кліків «мишкою» на монітор можна вивести відомості по годівлі за будь-яку дату. Тут видно, скільки якого корму мало бути роздано відповідно до раціону і фактичні результати по кожній годівлі. Оператор, який працює із програмою, відразу ж може виявити, чи не був завантажений надлишок якогось корму чи, навпаки, його насипали недостатньо. Цю роботу виконує обліковець Яна Шириня. Щодня вона робить звіти по витратах кормів і надає їх керівництву підприємства, головному економісту, завфермою. За допомогою вже іншої програми – «Forland», є також можливість проконтролювати переміщення техніки по фермі. Тому у разі з’ясування причин падіння молока, збоїв у годівлі завжди можна побачити, де в той чи інший момент перебував, наприклад, кормозмішувач, в який – корми були роздані тваринам. Крім того, безпосередньо на фермах проводиться контроль змішування кормів та їх поїдання.

– Ми маємо отримати оптимальну кількість молока за мінімальних затрат, – говорить Інга Тараскова. – Завдання це – командне. Тому ми працюємо над ним тут, на відстані, а завідуючі фермами, начальники змін, трактористи – на місцях.

Отже, передові технології поступово стають звичними у тваринництві. Та, звісно, щоб вони давали очікуваний результат, необхідна злагоджена робота людей, які з ними працюють. Завдяки цьому підприємство вироблятиме ще більше високоякісного молока, водночас скорочуючи затрати на нього. А від цього залежить і винагорода кожного працівника тваринницької галузі підприємства за його працю, і кількість якісних молочних продуктів на полицях магазинів нашої країни.

Галина Озерська


Повернутись до списку новин

Новини

08.10.18

Свіже, локальне, безпечне – у новому магазині

6 жовтня у Полтаві відкрився другий фірмовий магазин «Агроекології». Він отримав назву «Fresh&Local»

29.09.18

Триває подорож шляхами органічної Полтавщини

Команда проекту "Органічна Полтавщина" побувала в Козельщинському районі

03.09.18

Шляхами органічної Полтавщини

За ініціативи президента ГС «Полтавське товариство сільського господарства» Семена Свиридоновича Антонця та секретаря спілки Антоніни Семенівни Антонець розпочато проект «Органічна Полтавщина»

01.09.18

Ціни на органічну продукцію рослинництва та продукти її переробки станом на 1 вересня 2018 р.