Посівна 2019: традиції і інновації

На полях ПП «Агроекологія» завершується сівба ранніх ярих культур. Цього року, порівняно з попередніми, вона розпочалася у середні терміни, – відповідно до настання сприятливих для весняної посівної кампанії умов.

Нинішньої весни ґрунтообробна техніка вперше вийшла в поле 25 березня, тоді як торік – 11 квітня, а 2017 року – 11 березня. Минула зима відрізнялася великою кількістю снігу, затримання якого ми проводили на полях. Крім того, у березні пройшли дощі, що змінилися вітрами. Отже, ґрунт виявився добре забезпеченим вологою, але через вітри на ньому почала утворюватися кірка. Тому на початку весняно-польових робіт ми приступили до руйнування ґрунтової кірки й закриття вологи.

А за кілька днів, 30 березня, почали сіяти ранні ярі культури. І першою з них цього дня стала гірчиця на насіння. Крім того, вже посіяли ячмінь з еспарцетом, овес на зерно, ярий ріпак. До речі, ярий ріпак – нова для нас культура. Восени ми посіяли озиму форму цієї культури. А тепер вирішили додати до неї ще й ярий ріпак, адже його насіння стає все популярнішим у світі для виробництва ріпакової олії. Також розпочали сівбу льону, який за кілька років вирощування отримав постійну «прописку» на наших полях.

Серед ґрунтообробної техніки, задіяної цього року, є й новинка – культиватор Farmet для передпосівної підготовки ґрунту. Цей агрегат чеського виробництва може використовуватися з кількома видами робочих органів і за один прохід виконує відразу ряд технологічних операцій, досягаючи відновлення структури ґрунту з ущільненням посівного ложа на точно виставлену глибину й відновлення капілярності ґрунту та добре вирівнюючи поверхню поля. Таким чином, відтепер маємо ще один комплексний агрегат, який не лише гарантує високу якість обробітку, але й дозволяє зменшити кількість проходів техніки по одній площі, а отже – запобігти ущільненню ґрунту, заощадити ресурси й скоротити час підготовки поля до сівби.

Ще одна новація нинішньої посівної – випробування кількох органічних препаратів – біофунгіцидів та мікродобрив. Ці препарати – вітчизняного виробництва, дозволені сертифікаційним органом для застосування в органічному землеробстві та внесені у відповідний перелік. Вони вироблені на основі фітонцидів, клітин гриба трутовика тощо, не містять речовин, шкідливих для людей, бджіл, черв’яків, та водночас виконують свої функції із живлення, підвищення імунітету рослин та їх стійкості. Результати цього випробування ми зможемо побачити, порівнявши стан рослин і врожайність на тих площах, де були внесені ці препарати, з контрольними.

Генеральний директор підприємства Гліб Лук’яненко підтримує пошук шляхів покращення якості нашої продукції. Тож ми вирішили поекспериментувати, адже дуже цікаво побачити результат саме в нашій системі землеробства.

…Весняно-польові роботи тривають. Вони йдуть у гарному темпі, із дотриманням оптимальних термінів і гарної якості. Для цього на обробітку ґрунту й сівбі добре працюють механізатори Сергій Аглотков, Іван Гетало, Василь Нечитайло, Володимир Шеремет, на обробітку – Василь Затона, Віктор Королев’ят, Олександр Сидоренко, Сергій Галь, Юрій Сиволога, Олексій Лагуновський, на навантаженні посівного матеріалу – Сергій Роман, Євген Поворознюк. Перевезення здійснюють водії Василь Гарячун, Роман Хміль, Іван Маслівець, Віктор Донець. Традиційно організоване харчування працівників у полях, яке забезпечують колективи Михайликівської й Ставківської їдалень (керуючі – Наталія Зливкоі Ніна Новіцька). Попереду – ще багато роботи, але вона – в радість, адже спрямована на отримання чергового врожаю чистого органічного збіжжя, потрібного людям.

Сергій Козін, головний агроном


Повернутись до списку новин

Новини

17.04.19

Посівна 2019: традиції і інновації

На полях ПП «Агроекологія» завершується сівба ранніх ярих культур.

12.04.19

Присуджено Державну премію в галузі науки і техніки

Серед лауреатів Державної премії – Герой України, Герой Соціалістичної Праці, почесний академік НААН, заслужений працівник сільського господарства України, засновник ПП «Агроекологія» Семен Свиридонович Антонець.

08.04.19

Збільшилося виробництво молока

За перший квартал 2019 року тваринницька галузь нашого підприємства виробила на 49 т молока більше, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

01.03.19

Ціни на органічну продукцію рослинництва та продукти її переробки станом на 1 березня 2019 р.