Органічні рекорди для України

Серед досягнень, записаних до Книги рекордів України, є такі, котрими особливо пишаються органічні виробники. Саме цим унікальним досягненням присвячено фотовиставку «Органічні рекорди України», що відкрилася 28 серпня у приміщенні Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Кожен органічний виробник має власні унікальні досягнення, якими може пишатися. Але на цій фотовиставці представлені світлини, присвячені спільним рекордам: кожен з них був встановлений за участі відразу багатьох однодумців. Це – найбільші в країні страви, приготовлені з органічних продуктів, а також експозиція України на Міжнародній виставці «Biofach 2019». Учасником більшості цих рекордів є ПП «Агроекологія».

Один із найбільш вражаючих рекордів був зафіксований на виставці AGROPORT WestLviv 2018, що відбулася навесні минулого року. Одним із ініціаторів його встановлення став генеральний директор ПП «Агроекологія» Гліб Лук’яненко. Під час обговорення організації виставки з партнерами – генеральним менеджером проекту «AGROPORT UKRAINE» Дмитром Титаренком і директором з розвитку бізнесу ТОВ «Укролія» Юрієм Шевченком, народилася ідея приготувати страву-велетень – гречану кашу. Взяти участь у проекті запропонували й іншим органічним виробникам. Тож продукти для рекорду звозили з усієї України. Основою для каші стали 1200 кг гречаної крупи від нашого підприємства і 100 л олії від заводу «Укролія Органік». Фермери з Харківської, Львівської, Волинської, Тернопільської областей привезли овочі, гриби, м’ясо, смалець, вершкове масло, зелень, приправи. Відповідно до вимог організаторів, абсолютно всі продукти були сертифікованими. Готувати велетенську страву взялися 20 кухарів – членів Асоціації кулінарів ГО «Західна Шеф Група». Варили її у казані діаметром три метри, розмішуючи дерев’яними веслами. Для багаття, на якому готували кашу, використали дві вантажівки дров.

Попередньо організатори планували отримати три тонни страви. Але готова каша перевершила сподівання: її вага склала 3285 кг, а об’єм – 3906 л. Це був беззаперечний рекорд, який і вписали до Книги рекордів України.

Утім, на цьому органічне товариство не зупинилося. Вже за кілька місяців на виставці AGROPORT EastKharkiv 2018 було встановлено новий рекорд: тут спекли величезний медовик вагою у 110 кг та площею 11,27 кв. м. Причому, борошно для нього знов таки надала «Агроекологія». Також кулінари використали для приготування вершки, цукор, курячі яйця, мед. А вже у нинішньому році на подібному заході у Херсоні виготовили 100 л органічного кизилового морсу, що стало найбільшою кількістю такого напою, зробленого в Україні. «Органічність» страв-рекордсменів офіційно підтвердило ТОВ «Органік стандарт».

На фотовиставці представлені світлини, на яких зафіксований весь процес приготування незвичайних страв та люди, причетні до рекордів. Окрема група фотографій присвячена участі української делегації у Міжнародній виставці органічних продуктів  Biofach 2019 у Німеччині. Цього разу Україна була представлена найбільшою кількістю виробників за всі шість років участі у цьому заході. До того ж, вони презентували рекордний асортимент органічної продукції. А ще – розгорнули тут найбільший за всі ці роки Національний прапор нашої країни. Участь у Biofach 2019  зі своєю продукцією взяло й наше підприємство.

На відкриття фотовиставки «Органічні рекорди України» запросили всіх, хто зробив свій внесок у створення цих рекордів. Тож сюди з’їхалися представники близько 40 компаній з усіх куточків України. 

– Нам вдалося об’єднати виробників навколо спільної мети – популяризації українських органічних продуктів, – зазначив під час відкриття заходу Дмитро Титаренко. – А це і є головне досягнення.

Генеральний менеджер «AGROPORT UKRAINE» також згадав цікаві моменти, пов’язані з встановленням рекордів: як зламалися чотири весла під час перемішування гречаної каші; як вийшло з ладу обладнання для нарізання цибулі і її довелося різати вручну – буквально зі сльозами на очах; як вночі розвантажували машину з продуктами.

Учасників заходу привітала Ольга Трофімцева – на той момент виконуюча обов’язки міністра аграрної політики та продовольства. Протягом тривалого часу вона підтримувала органічний сектор України, його розвиток, популяризацію.

– Все буде органік, все буде агро, все буде Україна, – сказала вона і закликала: Давайте робити не тільки органічні рекорди, аграрні рекорди, а кожен день ставати кращою версією себе.

Урочистості продовжило вручення подяк за участь у встановленні органічних рекордів від Громадської спілки «Органічна Україна». Відзначили і ПП «Агроекологія». Її з рук Ольги Трофімцевої подяку отримав Гліб Лук’яненко. А потім всі змогли спробувати страви з привезених виробниками продуктів, поспілкуватися й обговорити плани щодо наступних рекордів. А вони обов’язково будуть.

Ганна Козельська


Повернутись до списку новин


Новини

30.10.19

Ціни на органічну продукцію рослинництва та продукти її переробки станом на 22 жовтня 2019 р.

05.10.19

Горить земля – страждають люди

Спека, посуха, а головне – людська недбалість призводять до безлічі загорянь в лісах, на луках і полях.

18.09.19

Свято у стилі органік

14 вересня у Києві відбувся Всеукраїнський ярмарок органічних продуктів, де представило свою продукцію і ПП «Агроекологія».

02.09.19

Органічні рекорди для України

Серед досягнень, записаних до Книги рекордів України, є такі, котрими особливо пишаються органічні виробники.