Жнива – верхівка хліборобського року

Ще до початку робіт ми підготували збиральну техніку, вичистили, відремонтували й побілили склади, налаштували ЗАВи. Почали жнивувати з озимої пшениці, яка достигла на полях біля Ставкового й Михайликів. Більшість техніки, задіяної на збиранні врожаю – наша, власна. Щоб провести роботи у стислі строки, орендуємо комбайни інших підприємств. Хороший темп нинішнього літа актуальний навіть більше, ніж у попередні роки. Адже погода далеко не завжди радує сонячними днями, часто йдуть дощі, які гальмують збирання врожаю. Тому намагаємося використати кожну хвилину, коли зерно підсихає настільки, що його можна обмолочувати. Розуміючи це, на повну силу трудяться комбайнери нашого підприємства Василь Нечитайло, Станіслав Ярош, помічник комбайнера Олександр Жаботинський, механізатори, що працюють на жатках, – Ігор Дзьоба, Андрій Сухоручко, Артем Осипчук, Сергій Самсоненко, Віктор Королев’ят, водії Руслан Шмиголь, Василь Гарячун, Анатолій Антоненко, Юрій Дінець, Дмитро Чернишенко, Олексій Прокофьєв, Олег Коробка, Олексій Бабич, Іван Коржов. Зараз ми вже обмолотили елітну пшеницю і безостий ячмінь, еспарцет на насіння, продовжуємо збирати озиму пшеницю. Аналізи засвідчують високу якість зерна. Розраховуємо й на хороший валовий збір, адже чимало полів показали врожайність понад 50 ц/га. Гарний врожай треба розумно використати. Частина зерна піде на оплату оренди земельних паїв, інша частина – на корм тваринам, певну кількість залишимо на насіння. Послужить органічне зерно й харчуванню людей, адже перероблятимемо його на крупи, борошно. Тому в повній готовності перебуває переробний цех господарства, яким керує Володимир Маслівець. Справно працює обладнання з виготовлення крупи, на якому можна виробляти майже весь їх асортимент. Готова до роботи олійниця, призначена для переробки 120 кг соняшнику на годину й отримання високоякісної олії холодного відтиску. Довелося добряче попрацювати над ремонтом млина, що повернувся у господарство з оренди. Володимир Маслівець і Вадим Ростовський витратили на це кілька місяців, і в червні, до початку надходження зерна нового врожаю, млин знову запрацював. Тепер ми самі можемо виробляти органічне борошно вищого, першого й другого ґатунку. Під час жнив уважно ставимося до збирання не тільки зерна, а й соломи. Адже маємо багато худоби, яку треба забезпечити кормами й підстилкою. Тому слідом за комбайнами йдуть тюкувачі. За допомогою навантажувачів солом’яні тюки складають у кузов автомобіля і відвозять на ферми, де їх скиртують. На цій ділянці трудяться механізатори Іван Гетало, Володимир Шеремет, Сергій Карпенко, В’ячеслав Греб, Сергій Аглотков, Євген Поворознюк, водій Василь Лега, трактористи Олександр Петраченко, Микола Мартиненко. Вже думаємо й про майбутні врожаї, тому безпосередньо після вивезення соломи проводимо обробіток ґрунту: спочатку – лущення стерні, за нею – внесення гною, обробіток дисковою бороною й шлейф-трубою. Виконують ці роботи Юрій Сиволога, Василь Затона, Ігор Рощин, Василь Телетьон, Віталій Санін. Наступного року на цих площах плануємо посіяти кукурудзу. Жнива тривають. Це – період, коли хлібороби отримують результат всієї цілорічної праці. Впевнені, що, попри примхи погоди, зробимо все, щоб віджнивувати якісно, в найкращі терміни і наповнити комори виплеканим збіжжям. Дмитро Левченко, головний агроном
Повернутись до списку новин

© фото Артура Кужілка


Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник