Поярмаркували по-органічному

 

13 вересня у Києві вже вшосте відбувся Всеукраїнський ярмарок органічних продуктів. Свою продукцію на ньому, як і в минулі роки, представило ПП «Агроекологія».
Ті кияни, які стежать за своїм здоров’ям і намагаються харчуватися якісними продуктами, звичайно не пропускають жодного «органічного» заходу. Цими днями у столиці проходив «Органічний тиждень», частиною якого став ярмарок, що традиційно відбувається на Контрактовій площі і збирає чимало продавців і покупців.
Зацікавилися органічною продукцією люди, які за своїми професійними обов’язками мають дбати про якість продуктів харчування й чистоту навколишнього середовища, – міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка і міністр екології та природних ресурсів України Андрій Мохник. Вони пройшлися вздовж яток і прилавків, оглянули продукцію, поспілкувалися з учасниками ярмарку. А під час офіційного відкриття заходу озвучили позицію своїх міністерств щодо перспектив виробництва органічної продукції в Україні. 
– Органічне виробництво – це вкрай перспективна галузь в рамках спільних з Євросоюзом проектів у сільському господарстві, – зазначив Ігор Швайка. – Нині вже більше 170 господарств нашої країни працюють за органічними стандартами. Зважаючи на потенціал сільського господарства України, а також тенденції його розвитку, подібні до європейських країн, можна з впевненістю говорити, що вже незабаром наша держава має всі шанси увійти до десятки світових лідерів з виробництва органічної продукції.
– Україна має чудові перспективи для вирощування екологічно чистої продукції, – впевнений також і Андрій Мохник. – За останні десятиліття кількість агрохімії в українському ґрунті впала в рази порівняно з Європою чи Америкою. Тож експорт української органічної продукції на європейський ринок відкриває для нас великі можливості. Позиція Мінприроди однозначна: максимально сприяти поширенню органічного виробництва і його експортним можливостям, разом із тим популяризувати в Україні ідею екологічного життя та усіляко підтримувати українського виробника, який дбає саме про якість та екологічну безпеку своєї продукції.
Те, що жити екологічно хочуть дедалі більше українців, було добре помітно на ярмарку, куди люди почали сходитися з самого ранку, задовго до офіційного відкриття. Йшли в першу чергу по продукти харчування. І їхній асортимент на ярмарку виявився настільки широким, що можна було повністю скласти раціон лише з органічної їжі. Хоча таких великих підприємств, як наше, серед виробників більше не було. Переважно органічну продукцію представляли фермери, господарства з порівняно невеликими площами. 
Для тих, хто не обмежує екологічність самою кухнею, були й інші товари, наприклад, органічна косметика. Не забули навіть про чотирилапих друзів прихильників здорового способу життя: одна з фірм привезла на ярмарок… органічний корм для собак. Просто на цій же площі працювали й кухарі, які готували різні страви, – звісно ж, тільки з органічних продуктів. Ярмаркового настрою заходу додавали колективи художньої самодіяльнсті з усієї України.
Щоб узяти участь у ярмаркуванні, ми приїхали в Київ дуже рано, але тільки-но встигли розкласти товар, як вже стали підходити перші покупці. Торгівля швидко набрала обертів, тож Лариса Бейгул і Ольга Гурин ледве встигали обслуговувати ярмаркувальників. Ми привезли з собою весь асортимент круп і борошно, але в першу чергу, буквально за дві години торгівлі, розійшлося пшоно. Це і не дивно: по-перше, далеко не всі органічні виробники виробляють таку крупу, а по-друге, пшоно в нас добірне, його практично не треба перебирати перед приготуванням. Утім, ажіотаж біля нашого прилавку тривав і після того, як пшоно розібрали. Цілий день підходили люди, багато з них цілеспрямовано відвідали ярмарок, щоб купити саме нашу продукцію, адже вже знайомі з нею. Деякі покупці брали по декілька кілограмів різних круп. Багато хто шкодував, що в Києві немає нашого фірмового магазину. Та, дізнавшись, що ми на замовлення покупців надсилаємо нашу продукцію «Новою поштою» по всій Україні, брали прайси і запевняли, що обов’язково стануть постійними клієнтами. До речі, так воно й буває: після кожної участі в подібних заходах з’являються нові бажаючі постійно купувати наші крупи й борошно. А цього дня ми продали на ярмарку понад 1,3 т продукції.
Порадували ми гостей ярмарку і дегустацією. Привезли з собою хліб, булочки, випечені з нашого органічного борошна, ковбасу, шинку, ряжанку. Гості нахвалювали наїдки і мріяли харчуватися так щодня. Що ж, якщо органічний сектор в Україні розвиватиметься й надалі, напевно, так воно колись і буде. 
Організовує щороку органічний ярмарок у столиці Федерація органічного руху України. Нинішнього року співорганізаторами стали асоціація «Біолан Україна», Іллінецький державний аграрний коледж, Всеукраїнська громадська організація «Жива планета». Захід пройшов за підтримки Київської міської державної адміністрації, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна», Швейцарської Конфедерації в рамках проекту Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) «Розвиток органічного ринку в Україні», Проекту USAID Агроінвест.
Ігор Маковецький, агроном

13 вересня у Києві вже вшосте відбувся Всеукраїнський ярмарок органічних продуктів. Свою продукцію на ньому, як і в минулі роки, представило ПП «Агроекологія».

Ті кияни, які стежать за своїм здоров’ям і намагаються харчуватися якісними продуктами, звичайно не пропускають жодного «органічного» заходу. Цими днями у столиці проходив «Органічний тиждень», частиною якого став ярмарок, що традиційно відбувається на Контрактовій площі і збирає чимало продавців і покупців.

Зацікавилися органічною продукцією люди, які за своїми професійними обов’язками мають дбати про якість продуктів харчування й чистоту навколишнього середовища, – міністр аграрної політики та продовольства України Ігор Швайка і міністр екології та природних ресурсів України Андрій Мохник. Вони пройшлися вздовж яток і прилавків, оглянули продукцію, поспілкувалися з учасниками ярмарку. А під час офіційного відкриття заходу озвучили позицію своїх міністерств щодо перспектив виробництва органічної продукції в Україні. 

– Органічне виробництво – це вкрай перспективна галузь в рамках спільних з Євросоюзом проектів у сільському господарстві, – зазначив Ігор Швайка. – Нині вже більше 170 господарств нашої країни працюють за органічними стандартами. Зважаючи на потенціал сільського господарства України, а також тенденції його розвитку, подібні до європейських країн, можна з впевненістю говорити, що вже незабаром наша держава має всі шанси увійти до десятки світових лідерів з виробництва органічної продукції.

– Україна має чудові перспективи для вирощування екологічно чистої продукції, – впевнений також і Андрій Мохник. – За останні десятиліття кількість агрохімії в українському ґрунті впала в рази порівняно з Європою чи Америкою. Тож експорт української органічної продукції на європейський ринок відкриває для нас великі можливості. Позиція Мінприроди однозначна: максимально сприяти поширенню органічного виробництва і його експортним можливостям, разом із тим популяризувати в Україні ідею екологічного життя та усіляко підтримувати українського виробника, який дбає саме про якість та екологічну безпеку своєї продукції.

Те, що жити екологічно хочуть дедалі більше українців, було добре помітно на ярмарку, куди люди почали сходитися з самого ранку, задовго до офіційного відкриття. Йшли в першу чергу по продукти харчування. І їхній асортимент на ярмарку виявився настільки широким, що можна було повністю скласти раціон лише з органічної їжі. Хоча таких великих підприємств, як наше, серед виробників більше не було. Переважно органічну продукцію представляли фермери, господарства з порівняно невеликими площами. 

Для тих, хто не обмежує екологічність самою кухнею, були й інші товари, наприклад, органічна косметика. Не забули навіть про чотирилапих друзів прихильників здорового способу життя: одна з фірм привезла на ярмарок… органічний корм для собак. Просто на цій же площі працювали й кухарі, які готували різні страви, – звісно ж, тільки з органічних продуктів. Ярмаркового настрою заходу додавали колективи художньої самодіяльнсті з усієї України.

Щоб узяти участь у ярмаркуванні, ми приїхали в Київ дуже рано, але тільки-но встигли розкласти товар, як вже стали підходити перші покупці. Торгівля швидко набрала обертів, тож Лариса Бейгул і Ольга Гурин ледве встигали обслуговувати ярмаркувальників. Ми привезли з собою весь асортимент круп і борошно, але в першу чергу, буквально за дві години торгівлі, розійшлося пшоно. Це і не дивно: по-перше, далеко не всі органічні виробники виробляють таку крупу, а по-друге, пшоно в нас добірне, його практично не треба перебирати перед приготуванням. Утім, ажіотаж біля нашого прилавку тривав і після того, як пшоно розібрали. Цілий день підходили люди, багато з них цілеспрямовано відвідали ярмарок, щоб купити саме нашу продукцію, адже вже знайомі з нею. Деякі покупці брали по декілька кілограмів різних круп. Багато хто шкодував, що в Києві немає нашого фірмового магазину. Та, дізнавшись, що ми на замовлення покупців надсилаємо нашу продукцію «Новою поштою» по всій Україні, брали прайси і запевняли, що обов’язково стануть постійними клієнтами. До речі, так воно й буває: після кожної участі в подібних заходах з’являються нові бажаючі постійно купувати наші крупи й борошно. А цього дня ми продали на ярмарку понад 1,3 т продукції.

Порадували ми гостей ярмарку і дегустацією. Привезли з собою хліб, булочки, випечені з нашого органічного борошна, ковбасу, шинку, ряжанку. Гості нахвалювали наїдки і мріяли харчуватися так щодня. Що ж, якщо органічний сектор в Україні розвиватиметься й надалі, напевно, так воно колись і буде. 

Організовує щороку органічний ярмарок у столиці Федерація органічного руху України. Нинішнього року співорганізаторами стали асоціація «Біолан Україна», Іллінецький державний аграрний коледж, Всеукраїнська громадська організація «Жива планета». Захід пройшов за підтримки Київської міської державної адміністрації, Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Президентського фонду Леоніда Кучми «Україна», Швейцарської Конфедерації в рамках проекту Дослідного інституту органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) «Розвиток органічного ринку в Україні», Проекту USAID Агроінвест.

Ігор Маковецький, агроном

 


Повернутись до списку новин

Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник