Органічний статус підтверджено

 

Виробництво органічної продукції – справа відповідальна. Адже йдеться про забезпечення людей продуктами, які не містять шкідливих чи ненатуральних домішок. Тому існують суворі правила, виконання яких гарантує споживачам впевненість, що вони купують саме таку продукцію. Ретельно виконує ці правила й ПП «Агроекологія». 
Органічне виробництво регламентується особливим законодавством. У світі є кілька міжнародних стандартів такого виробництва, у різних країнах діють відповідні внутрішні закони. Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» прийнятий і в Україні. Відповідно до нього, виробництво й переробка органічної продукції повинні бути сертифіковані. Українські підприємства найчастіше проходять сертифікацію за Стандартом з органічного виробництва та переробки для третіх країн, рівнозначним Стандарту Європейського Союзу (Постанова Ради (ЄС) 834/2007, 889/2008). Наявність такого сертифікату означає, що підприємство виробляє продукцію, яка відповідає всім суворим вимогам європейського ринку. 
Утім, підтвердження того, що виробництво й продукція є органічними, не обмежується разовою процедурою. Насправді процес сертифікації є безперервним. Тобто, необхідно постійно підтримувати всі виробничі процеси на тому рівні, який забезпечує відповідну якість продукції. У переліку вимог, які для цього треба виконати, десятки пунктів. Наприклад, переробка органічної продукції повинна відбуватися переважно біологічними, механічними і фізичними методами, вона має бути відокремлена у часі й просторі від переробки не органічних продуктів, виробник повинен вживати заходи для уникнення ризику забруднення недозволеними речовинами, забезпечити певні вимоги щодо зберігання, пакування, транспортування сировини й продукції, очищення обладнання тощо. Контроль за виконанням цих вимог здійснює сертифікаційний орган. Для цього у господарство регулярно приїжджають інспектори. Вони проводять щорічну перевірку, на підставі якої відбувається підтвердження сертифікації виробництва й переробки. У період між цими інспекціями необхідно не тільки дотримуватися всіх вимог, але й повідомляти про всі зміни, які відбуваються в господарстві й можуть вплинути на кінцевий продукт, наприклад, про нові потужності виробництва, зміну їх місця розташування, нові види продукції тощо. Чергова щорічна інспекція нещодавно відбулася у нашому підприємстві.
Ми вже багато років співпрацюємо з ТОВ «Органік Стандарт», який є одним із провідних сертифікаційних органів в Україні. Видані ним сертифікати діють як на території нашої країни, так і за її межами. Споживач, який купує органічну продукцію, сертифіковану цією фірмою, може бути впевнений у її якості. Наскільки ретельно «Органік Стандарт» підходить до перевірок, ми переконуємося регулярно. Так, у травні в нас працювали два інспектори: Руслан Білик перевіряв виробництво, Оксана Бойко інспектувала переробку. Кожен з інспекторів, у межах своїх повноважень, побував у тих частинах господарства, умови яких можуть вплинути на якість продукції. А це – поля, токи, склади, переробний цех тощо. Кропітка робота проведена з документацією. Ознайомили ми інспекторів і зі змінами, які відбуваються в нас для розширення асортименту продукції. Наприклад, ми придбали жорновий млин для виробництва цільнозернового борошна. Зараз все більше людей хочуть отримувати продукти не просто органічні, а корисні для здоров’я й за іншими показниками. І цільнозернове борошно, яке містить в собі більше клітковини, мінеральних речовин, вітамінів, дуже цінують прихильники здорового способу життя. Представниця сертифікаційного органу повинна була впевнитись, що ми на новому обладнанні дотримуватимемося всіх необхідних вимог так само, як і на інших ділянках. Зважаючи на досвід і високу кваліфікацію інспекторів, для підприємства такі перевірки корисні не лише для підтвердження його органічного статусу, але й для подальшого вдосконалення виробництва. Адже від перевіряючих можна почути реалістичну оцінку того чи іншого процесу, отримати слушну пораду.
Цього разу, як і кілька років поспіль, перевірка завершилася успішно. І виробництво, і переробка продукції рослинництва дістали підтвердження органічного статусу. А це – і визнання нашої роботи протягом року, і необхідність тримати марку органічного виробника й надалі.
Катерина Ярченко, старший диспетчер

Виробництво органічної продукції – справа відповідальна. Адже йдеться про забезпечення людей продуктами, які не містять шкідливих чи ненатуральних домішок. Тому існують суворі правила, виконання яких гарантує споживачам впевненість, що вони купують саме таку продукцію. Ретельно виконує ці правила й ПП «Агроекологія». 

Органічне виробництво регламентується особливим законодавством. У світі є кілька міжнародних стандартів такого виробництва, у різних країнах діють відповідні внутрішні закони. Закон «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» прийнятий і в Україні. Відповідно до нього, виробництво й переробка органічної продукції повинні бути сертифіковані. Українські підприємства найчастіше проходять сертифікацію за Стандартом з органічного виробництва та переробки для третіх країн, рівнозначним Стандарту Європейського Союзу (Постанова Ради (ЄС) 834/2007, 889/2008). Наявність такого сертифікату означає, що підприємство виробляє продукцію, яка відповідає всім суворим вимогам європейського ринку. 

Утім, підтвердження того, що виробництво й продукція є органічними, не обмежується разовою процедурою. Насправді процес сертифікації є безперервним. Тобто, необхідно постійно підтримувати всі виробничі процеси на тому рівні, який забезпечує відповідну якість продукції. У переліку вимог, які для цього треба виконати, десятки пунктів. Наприклад, переробка органічної продукції повинна відбуватися переважно біологічними, механічними і фізичними методами, вона має бути відокремлена у часі й просторі від переробки не органічних продуктів, виробник повинен вживати заходи для уникнення ризику забруднення недозволеними речовинами, забезпечити певні вимоги щодо зберігання, пакування, транспортування сировини й продукції, очищення обладнання тощо. Контроль за виконанням цих вимог здійснює сертифікаційний орган. Для цього у господарство регулярно приїжджають інспектори. Вони проводять щорічну перевірку, на підставі якої відбувається підтвердження сертифікації виробництва й переробки. У період між цими інспекціями необхідно не тільки дотримуватися всіх вимог, але й повідомляти про всі зміни, які відбуваються в господарстві й можуть вплинути на кінцевий продукт, наприклад, про нові потужності виробництва, зміну їх місця розташування, нові види продукції тощо. Чергова щорічна інспекція нещодавно відбулася у нашому підприємстві.

Ми вже багато років співпрацюємо з ТОВ «Органік Стандарт», який є одним із провідних сертифікаційних органів в Україні. Видані ним сертифікати діють як на території нашої країни, так і за її межами. Споживач, який купує органічну продукцію, сертифіковану цією фірмою, може бути впевнений у її якості. Наскільки ретельно «Органік Стандарт» підходить до перевірок, ми переконуємося регулярно. Так, у травні в нас працювали два інспектори: Руслан Білик перевіряв виробництво, Оксана Бойко інспектувала переробку. Кожен з інспекторів, у межах своїх повноважень, побував у тих частинах господарства, умови яких можуть вплинути на якість продукції. А це – поля, токи, склади, переробний цех тощо. Кропітка робота проведена з документацією. Ознайомили ми інспекторів і зі змінами, які відбуваються в нас для розширення асортименту продукції. Наприклад, ми придбали жорновий млин для виробництва цільнозернового борошна. Зараз все більше людей хочуть отримувати продукти не просто органічні, а корисні для здоров’я й за іншими показниками. І цільнозернове борошно, яке містить в собі більше клітковини, мінеральних речовин, вітамінів, дуже цінують прихильники здорового способу життя. Представниця сертифікаційного органу повинна була впевнитись, що ми на новому обладнанні дотримуватимемося всіх необхідних вимог так само, як і на інших ділянках. Зважаючи на досвід і високу кваліфікацію інспекторів, для підприємства такі перевірки корисні не лише для підтвердження його органічного статусу, але й для подальшого вдосконалення виробництва. Адже від перевіряючих можна почути реалістичну оцінку того чи іншого процесу, отримати слушну пораду.

Цього разу, як і кілька років поспіль, перевірка завершилася успішно. І виробництво, і переробка продукції рослинництва дістали підтвердження органічного статусу. А це – і визнання нашої роботи протягом року, і необхідність тримати марку органічного виробника й надалі.

Катерина Ярченко, старший диспетчер

 

 


Повернутись до списку новин

© фото Ганни Козельської


Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник