Стартувала заготівля сінажу

 

Повним ходом іде закладення сінажу на МТФ №1. Розпочали цю роботу 2 червня.
Загалом перша машина із зеленою масою для сінажу була розвантажена на МТФ №1 ще 11 травня. Тоді на цій фермі ми заклали невелику кількість зеленої маси кормового жита. Його використовували для годівлі тварин у свіжому вигляді, а решту вирішили за доцільне законсервувати. Основні ж роботи із сінажування почалися з досягненням відповідної стадії стиглості багаторічними травами. Їхню масу, починаючи з 25 травня, ми закладали на МТФ №5 у Ставковому. Сінаж тут складається із суміші еспарцету з люцерною, що оптимізує його поживність, такий корм краще поїдають тварини. Такою зеленою масою заповнили дві сінажні траншеї. Зараз ми працюємо над забезпеченням сінажом МТФ №1. Тут закладаємо зелену масу еспарцету.   
Для підвищення якості корму застосовуємо консерванти. Відповідні препарати ми вже використовували для силосування кукурудзи, а сінаж закладали традиційними методами. Проте, застосування консервантів має ряд переваг: у сінажу краще зберігаються вітаміни й білки, зменшуються втрати корму. Тому зелену масу в Ставковому заклали з додаванням препарату Бонсилаж плюс фірми «Шауманн». З її спеціалістами співпрацюємо вже кілька років. Так і цього разу вони приїхали на підприємство, надали конкретні поради щодо використання консерванту. До речі, цей препарат – продукт біотехнологій, має натуральне походження, тому його можна застосовувати в органічному виробництві. У препараті цілеспрямовано підібрана комбінація п’яти штамів молочнокислих бактерій. Бонсилаж Плюс підвищує концентрацію енергії в кормі за рахунок кращої переварювальності і знижує ймовірність повторного бродіння за рахунок пригнічення росту дріжджів і плісняви.
На МТФ №1 вирішили випробувати консервант іншого виробника. З Інститутом сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України також маємо давні зв’язки. Тож узяли розроблений науковцями цієї установи мікробний консервант для сінажу. Це теж продукт біотехнологій, придатний для органічного виробництва.
Звісно, консервант буде корисним лише за умови повного дотримання всіх інших елементів технології кормозаготівлі. Тому працюємо комплексно, намагаючись не допускати втрат часу й зупинки процесу на всіх етапах – від поля до траншеї. Для цього, зокрема, на перевезенні зеленої маси задіяли одразу вісім вантажівок, організували харчування всіх працівників, причетних до сінажування, на робочих місцях тощо. Ця технологія відпрацьована роками. Розуміють свою відповідальність і учасники заготівлі корму. А це – механізатори Станіслав Ярош, Сергій Аглотков і Василь Затона, які скошують зелену масу, Володимир Шеремет, що працює на валкоутворювачі, водії Василь Лега, Василь Гарячун, Руслан Шмиголь, Анатолій Антоненко, Дмитро Чернишенко, Олег Коробка, Олександр Гетало, Іван Коржов, Віктор Донець, які перевозять зелену масу, трактористи Іван Гетало, Андрій Сухоручко, Юрій Сиволога, Євген Поворознюк, Василь Нечитайло, Сергій Карпенко, Станіслав Кривошей, які її трамбують, Станіслав Гусак, Юрій Дмитерко і Валерій Новинський, які відкривають борти вантажівок. Обліковують завезену масу Людмила Калин і Тетяна Маначинська. Контролює дотримання технологічного процесу економіст Олександр Фесенко.
Анатолій Кудряшов, заступник генерального директора

Повним ходом іде закладення сінажу на МТФ №1. Розпочали цю роботу 2 червня.

Загалом перша машина із зеленою масою для сінажу була розвантажена на МТФ №1 ще 11 травня. Тоді на цій фермі ми заклали невелику кількість зеленої маси кормового жита. Його використовували для годівлі тварин у свіжому вигляді, а решту вирішили за доцільне законсервувати. Основні ж роботи із сінажування почалися з досягненням відповідної стадії стиглості багаторічними травами. Їхню масу, починаючи з 25 травня, ми закладали на МТФ №5 у Ставковому. Сінаж тут складається із суміші еспарцету з люцерною, що оптимізує його поживність, такий корм краще поїдають тварини. Такою зеленою масою заповнили дві сінажні траншеї. Зараз ми працюємо над забезпеченням сінажом МТФ №1. Тут закладаємо зелену масу еспарцету.   

Для підвищення якості корму застосовуємо консерванти. Відповідні препарати ми вже використовували для силосування кукурудзи, а сінаж закладали традиційними методами. Проте, застосування консервантів має ряд переваг: у сінажу краще зберігаються вітаміни й білки, зменшуються втрати корму. Тому зелену масу в Ставковому заклали з додаванням препарату Бонсилаж плюс фірми «Шауманн». З її спеціалістами співпрацюємо вже кілька років. Так і цього разу вони приїхали на підприємство, надали конкретні поради щодо використання консерванту. До речі, цей препарат – продукт біотехнологій, має натуральне походження, тому його можна застосовувати в органічному виробництві. У препараті цілеспрямовано підібрана комбінація п’яти штамів молочнокислих бактерій. Бонсилаж Плюс підвищує концентрацію енергії в кормі за рахунок кращої переварювальності і знижує ймовірність повторного бродіння за рахунок пригнічення росту дріжджів і плісняви.

На МТФ №1 вирішили випробувати консервант іншого виробника. З Інститутом сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН України також маємо давні зв’язки. Тож узяли розроблений науковцями цієї установи мікробний консервант для сінажу. Це теж продукт біотехнологій, придатний для органічного виробництва.

Звісно, консервант буде корисним лише за умови повного дотримання всіх інших елементів технології кормозаготівлі. Тому працюємо комплексно, намагаючись не допускати втрат часу й зупинки процесу на всіх етапах – від поля до траншеї. Для цього, зокрема, на перевезенні зеленої маси задіяли одразу вісім вантажівок, організували харчування всіх працівників, причетних до сінажування, на робочих місцях тощо. Ця технологія відпрацьована роками. Розуміють свою відповідальність і учасники заготівлі корму. А це – механізатори Станіслав Ярош, Сергій Аглотков і Василь Затона, які скошують зелену масу, Володимир Шеремет, що працює на валкоутворювачі, водії Василь Лега, Василь Гарячун, Руслан Шмиголь, Анатолій Антоненко, Дмитро Чернишенко, Олег Коробка, Олександр Гетало, Іван Коржов, Віктор Донець, які перевозять зелену масу, трактористи Іван Гетало, Андрій Сухоручко, Юрій Сиволога, Євген Поворознюк, Василь Нечитайло, Сергій Карпенко, Станіслав Кривошей, які її трамбують, Станіслав Гусак, Юрій Дмитерко і Валерій Новинський, які відкривають борти вантажівок. Обліковують завезену масу Людмила Калин і Тетяна Маначинська. Контролює дотримання технологічного процесу економіст Олександр Фесенко.

Анатолій Кудряшов, заступник генерального директора

 


Повернутись до списку новин

© фото Ганни Козельської


Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник