Просо й сорго на наших полях

 

У нинішньому році ми збільшили посівні площі під такими цікавими культурами як сорго й просо. Зараз ці рослини побачиш у небагатьох господарствах нашої країни, хоча за своїми корисними властивостями вони заслуговують на більше поширення.
Сорго ми вирощуємо як кормову культуру. Торік воно дуже добре зарекомендувало себе під час силосування. Посушливе літо призвело до того, що кукурудза досить рано почала підсихати, тому вміст вологи в ній був замалим для успішного силосування. А сорго в цих умовах виявилося витривалішим, дало чудову соковиту зелену масу. Тому під час заготівлі силосу одночасно закладали масу обох цих культур, завдяки чому досягли її оптимальної вологості та доброї поживності й отримали корм високої якості. Зважаючи на те, що посушливі роки в нашій зоні повторюються досить часто, вирішили використовувати цей досвід й надалі, отже – розширили площі під сорго.
«Родич» сорго – просо також отримує дедалі більше місця на наших полях. Ця культура має свої переваги. Так, С. С. Антонець запропонував й відпрацював схему, за якою просо можна вирощувати на землях, мало придатних для інших культур, наприклад, на схилах. Такі площі дуже легко піддаються ерозії, тому, щоб зберегти й відновити ґрунт у цих місцях, у ПП «Агроекологія» їх залужують за допомогою багаторічних трав. Утім, не обов’язково повністю виводити ці поля з господарського обігу: раз на кілька років тут можна висівати просо, отримуючи добрі врожаї органічного збіжжя. І це потрібно людям, адже пшоно – крупа, яку традиційно вживають українці. Наш досвід засвідчує, що органічне пшоно має попит на ярмарках, його охоче замовляють покупці з різних куточків країни. Тому й у цьому році ми посіяли пшоно після багаторічних трав, розширивши його площі. 
Засіяли поля насамперед жовтим просом – саме тим, яке має більший попит у покупців. Вибрали новий ультраскоростиглий вітчизняний сорт Біла альтанка, виведений селекціонерами Науково-дослідного інституту агрономії Полтавської державної аграрної академії. Цей сорт був переданий до державного сортовипробування у 2008 році, а в 2012 році був внесений до Державного реєстру сортів рослин України. Він відрізняється високою стійкістю до складних кліматичних умов, здатністю максимально ефективно використовувати весняну вологу та короткочасні опади, рівномірністю дозрівання, добрими технологічними та кулінарними якостями, досить врожайний. Біла альтанка – своєрідний рекордсмен: це сорт проса з найбільшою масою зерна серед внесених до Державного реєстру сортів рослин України. Також ця рослина придатна для використання на зелену масу, сіно. Завдяки дуже високій скоростиглості може давати другий врожай на рік у пожнивних посівах.
Крім того, частину площ відвели під інший різновид цієї культури – просо червоне. Його зерно дуже цінують як кормове, особливо у птахівництві, як промисловому, так і декоративному.
Отже, у нашій господарській діяльності ми не стоїмо на місці, а розширяємо асортимент органічної продукції рослинництва, необхідної для повноцінного харчування людей. 

У нинішньому році ми збільшили посівні площі під такими цікавими культурами як сорго й просо. Зараз ці рослини побачиш у небагатьох господарствах нашої країни, хоча за своїми корисними властивостями вони заслуговують на більше поширення.

Сорго ми вирощуємо як кормову культуру. Торік воно дуже добре зарекомендувало себе під час силосування. Посушливе літо призвело до того, що кукурудза досить рано почала підсихати, тому вміст вологи в ній був замалим для успішного силосування. А сорго в цих умовах виявилося витривалішим, дало чудову соковиту зелену масу. Тому під час заготівлі силосу одночасно закладали масу обох цих культур, завдяки чому досягли її оптимальної вологості та доброї поживності й отримали корм високої якості. Зважаючи на те, що посушливі роки в нашій зоні повторюються досить часто, вирішили використовувати цей досвід й надалі, отже – розширили площі під сорго.

«Родич» сорго – просо також отримує дедалі більше місця на наших полях. Ця культура має свої переваги. Так, С. С. Антонець запропонував й відпрацював схему, за якою просо можна вирощувати на землях, мало придатних для інших культур, наприклад, на схилах. Такі площі дуже легко піддаються ерозії, тому, щоб зберегти й відновити ґрунт у цих місцях, у ПП «Агроекологія» їх залужують за допомогою багаторічних трав. Утім, не обов’язково повністю виводити ці поля з господарського обігу: раз на кілька років тут можна висівати просо, отримуючи добрі врожаї органічного збіжжя. І це потрібно людям, адже пшоно – крупа, яку традиційно вживають українці. Наш досвід засвідчує, що органічне пшоно має попит на ярмарках, його охоче замовляють покупці з різних куточків країни. Тому й у цьому році ми посіяли пшоно після багаторічних трав, розширивши його площі. 

Засіяли поля насамперед жовтим просом – саме тим, яке має більший попит у покупців. Вибрали новий ультраскоростиглий вітчизняний сорт Біла альтанка, виведений селекціонерами Науково-дослідного інституту агрономії Полтавської державної аграрної академії. Цей сорт був переданий до державного сортовипробування у 2008 році, а в 2012 році був внесений до Державного реєстру сортів рослин України. Він відрізняється високою стійкістю до складних кліматичних умов, здатністю максимально ефективно використовувати весняну вологу та короткочасні опади, рівномірністю дозрівання, добрими технологічними та кулінарними якостями, досить врожайний. Біла альтанка – своєрідний рекордсмен: це сорт проса з найбільшою масою зерна серед внесених до Державного реєстру сортів рослин України. Також ця рослина придатна для використання на зелену масу, сіно. Завдяки дуже високій скоростиглості може давати другий врожай на рік у пожнивних посівах.

Крім того, частину площ відвели під інший різновид цієї культури – просо червоне. Його зерно дуже цінують як кормове, особливо у птахівництві, як промисловому, так і декоративному.

Отже, у нашій господарській діяльності ми не стоїмо на місці, а розширяємо асортимент органічної продукції рослинництва, необхідної для повноцінного харчування людей. 

 

 


Повернутись до списку новин

Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник