Не так часто бувають роки, коли все складається на користь землероба. А от підкинути різні випробування природа готова значно частіше. І справжній хлібороб, кожного разу творчо підходячи до своєї праці, здатен гідно витримати цей іспит.
Ризикованою для озимої пшениці виявилася вже минулорічна посівна. Адже посуха загрожувала тим, що зерно взагалі не проросте. Проте, було прийняте рішення сіяти пшеницю, не чекаючи дощів. Адже земля, яку багато років обробляють, використовуючи ґрунтозахисні та органічні технології, добре накопичує й утримує вологу. І за кілька днів після сівби можна було бачити, що насінини лежать на вологій землі, вкритій верхнім сухим шаром ґрунту, і вже почали проростати. А незабаром таки пройшли дощі, й пшениця, дочекавшись їх, дружно стала підніматися. Тож перед зимою поля радували яскравою зеленню міцної озимини.
А нинішній рік почав підносити сюрпризи протилежного виду: дощі пішли під час жнив, намочуючи стиглі колосся й заважаючи техніці. Тому доводиться «ловити» кожну погожу днину, щоб зібрати урожай найповніше й у кращі терміни. Також для цього задіяна велика кількість техніки: одночасно на поля виходять 6-12 комбайнів, до 5 жаток, більше 10 вантажівок. І, звісно ж, найголовніше – це готовність всіх, хто бере участь у жнивах, вчасно виходити в поле, працювати стільки, скільки дозволяють погода і роса, виконувати всі необхідні операції якісно. Нинішнього року активно жнивують: комбайнери Василь Нечитайло, Станіслав Ярош, помічник комбайнера Олександр Жаботинський, жаткарі Сергій Аглотков, Віктор Королев’ят, Микола Ус, Ігор Дзьоба. Зерно з поля на токи перевозять водії Анатолій Антоненко, Руслан Шмиголь, Василь Гарячун, Олег Коробка, Іван Коржов, Юрій Дінець, Олексій Бабич, Олександр Гетало, на току в Михайликах від ЗАВу на склади зерно возить Іван Маслівець.
Крім озимої пшениці, ми зараз збираємо також ячмінь, насіння еспарцету. Докладаємо всіх зусиль, щоб не допустити втрат не тільки зерна, а й соломи – цінного грубого корму й підстилки для худоби. Її прес-підборщиками тюкують механізатори Іван Гетало і Володимир Шеремет, навантажують на автомобіль і розвантажують на місцях складування навантажувачами Сергій Патенко, Сергій Карпенко, Євген Поворознюк, перевозить на потужному КамАЗі Василь Лега.
Дуже приємно, коли бачиш результат роботи цілого року. На нинішніх жнивах ми можемо пишатися високою якістю зерна пшениці озимої: проведені аналізи засвідчили, що все воно 1-2 класу, тобто харчове, із вмістом білка 14,3–15,5%, показником клейковини 29–30%. Отже, буде органічний хліб!
Олександр Фесенко, економіст
© Фото Артура Кужілка
18.02.20
Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективиЗ 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.
12.02.20
Роздоюванню первісток – особлива увагаОдним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.
26.01.20
Сторінками книги – до країни ОрганікиУ рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»