Екологічно чисте молоко – чудова сировина не тільки для дитячого харчування, а й для виробництва високоякісного сиру для гурманів. Упевнитися в цьому нещодавно можна було на кухні Міжнародного центру органічного землеробства.
Нашим підприємством, зокрема, розвиненим у нас сертифікованим органічним тваринництвом, зацікавився елітний столичний гастроном «Good Wine» компанії «Бюро Вин». У цьому магазині представлений дуже широкий асортимент алкогольних напоїв та продуктів з усього світу, в тому числі – й органічних. Крім того, тут є власне виробництво, де випікають хліб (в тому числі – і з органічного борошна, виробленого в нашому господарстві), роблять молочні, м’ясні продукти. Тому представники магазину запропонували нам спробувати зробити сир з нашого молока. Оскільки ми й самі думали над можливістю виготовлення такої продукції, вирішили провести експеримент разом із фахівцями «Good Wine».
Для того, щоб зварити сир, до нас приїхав шеф-кухар відділу молочних продуктів гастронома Дільшод Авазов із помічниками. Готувати вирішили кілька різновидів сиру. Шеф-кухар розповів, яке саме йому для цього потрібне молоко. Адже і у сироварінні, як у будь-якій справі, є свої тонкощі. Молоко для тих чи інших видів сиру повинно бути певної жирності, із визначеним вмістом білка тощо. Виявилося, що сировина з необхідними показниками в нас є на МТФ №5. Звідти й привезли молоко.
Готували столичні кухарі рікоту, камамбер і моцарелу. Щоправда, моцарела цього разу не вийшла – гості не змогли справитися із незнайомим кухонним обладнанням. Зате рікота виявилась дуже вдалою. Її дегустацію влаштували відразу після приготування. Подачу зробили у двох варіантах – із екологічно чистими ягодами і духмяними травами, які виросли в садку центру органічного землеробства, а також із овочами. Всі присутні були одностайні: сир смачний, його не соромно запропонувати найприскіпливішим гурманам. Щодо камамберу, то цей сир, відповідно до технології, має ще достигнути. Тоді можна буде зробити висновки й про його смак.
Також пізніше ми передали наше молоко до «Good Wine» у Київ, де з нього зробили сир вже на власному обладнанні виробничого підрозділу гастроному. І знову виявилося, що з нашої сировини виходить чудова рікота. А партія камамберу в Києві також дозріває й чекає свого часу.
І нам, і кухарям «Good Wine», було б цікаво спробувати ще й інші рецепти приготування сиру. Такі експерименти зрештою допоможуть визначиться, для яких із цих рецептів найкраще підходить наша сировина. А після цього можна буде налагодити виробництво смачного органічного сиру.
Оксана Прокопенко
© Фото Артура Кужілка
18.02.20
Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективиЗ 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.
12.02.20
Роздоюванню первісток – особлива увагаОдним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.
26.01.20
Сторінками книги – до країни ОрганікиУ рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»