На жнивах цінуємо кожну хвилину

 

Станом на 30 липня, у нашому господарстві вже зібрані ранні зернові культури на площі понад 2000 га. Це – пшениця озима, ячмінь, гречка, еспарцет на насіння.
У нинішньому році ми, як і завжди, із вагомим урожаєм екологічно чистого збіжжя. І це – незважаючи на труднощі, з якими аграрії зіткнулися минулого посушливого року під час сівби озимини. Так, за даними Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації, в області нинішнього року ранні зернові й зернобобові збиратимуть на площі, що на 52 тис. га менше, ніж торік. Адже через посуху 25 тис. га не змогли засіяти озимими взагалі, а 27 тис. га довелося пересівати іншими культурами. У нас же, завдяки саме органічним технологіям, озимина зійшла на всіх, відведених під неї, площах, і пересівати не довелося жодного гектару.  
Косити пшеницю цього року ми почали 7 липня. Це дещо пізніше, ніж у кілька попередніх років. На дату початку жнив вплинули погодні умови, але це цілком відповідає середнім строкам у нашому регіоні. Швидше, у минулі роки зерно достигало на кілька тижнів раніше, ніж зазвичай. Почали ми збирання врожаю роздільним методом, тож скошену у валки пшеницю почали молотити за кілька днів, і перше зерно в комори засипали 11 липня. Зараз ця культура зібрана вже на половині площ. Частково зібрали вже зерно гречки. Обмолотили еспарцет на насіння. Розпочали жнивувати й на полях, засіяних ячменем. Використовуємо як роздільне збирання, так і пряме комбайнування.
Одночасно на жнивах у нашому підприємстві працюють вісім комбайнів. Косити зернові за допомогою жаток починаємо з 7-ї години ранку, дещо пізніше на поля виходять комбайни. Закінчується щоденна робота на жнивах пізно ввечері, а то й уночі, коли роса зволожує зерно й солому. 
Щоб не втрачати ні хвилини, вже традиційно організували харчування механізаторів просто на полі. Возимо сюди обіди й вечері. Вчасно забезпечують жниварів смачними стравами колективи Михайликівської й Ставківської їдалень. 
Усі, причетні до жнив, трудяться добросовісно, із розумінням важливості якісного й швидкого виконання поставлених завдань. Це – механізатори Василь Нечитайло, Андрій Сухоручко, Сергій Шаповал, Віталій Санін, Віктор Королев’ят, Сергій Аглотков, водії Василь Гарячун, Олександр Гетало, Анатолій Антоненко, Віталій Коробка, Іван Маслівець, Андрій Хоролець, Юрій Дінець. 
Отже, жнива у розпалі. І хоча після кількох тижнів спеки прийшли дощі й похолодання, ми використовуємо кожну сприятливу хвилину для продовження робіт.
Юрій Сухоручко, обліковець

Станом на 30 липня, у нашому господарстві вже зібрані ранні зернові культури на площі понад 2000 га. Це – пшениця озима, ячмінь, гречка, еспарцет на насіння.

У нинішньому році ми, як і завжди, із вагомим урожаєм екологічно чистого збіжжя. І це – незважаючи на труднощі, з якими аграрії зіткнулися минулого посушливого року під час сівби озимини. Так, за даними Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації, в області нинішнього року ранні зернові й зернобобові збиратимуть на площі, що на 52 тис. га менше, ніж торік. Адже через посуху 25 тис. га не змогли засіяти озимими взагалі, а 27 тис. га довелося пересівати іншими культурами. У нас же, завдяки саме органічним технологіям, озимина зійшла на всіх, відведених під неї, площах, і пересівати не довелося жодного гектару.  

Косити пшеницю цього року ми почали 7 липня. Це дещо пізніше, ніж у кілька попередніх років. На дату початку жнив вплинули погодні умови, але це цілком відповідає середнім строкам у нашому регіоні. Швидше, у минулі роки зерно достигало на кілька тижнів раніше, ніж зазвичай. Почали ми збирання врожаю роздільним методом, тож скошену у валки пшеницю почали молотити за кілька днів, і перше зерно в комори засипали 11 липня. Зараз ця культура зібрана вже на половині площ. Частково зібрали вже зерно гречки. Обмолотили еспарцет на насіння. Розпочали жнивувати й на полях, засіяних ячменем. Використовуємо як роздільне збирання, так і пряме комбайнування.

Одночасно на жнивах у нашому підприємстві працюють вісім комбайнів. Косити зернові за допомогою жаток починаємо з 7-ї години ранку, дещо пізніше на поля виходять комбайни. Закінчується щоденна робота на жнивах пізно ввечері, а то й уночі, коли роса зволожує зерно й солому. 

Щоб не втрачати ні хвилини, вже традиційно організували харчування механізаторів просто на полі. Возимо сюди обіди й вечері. Вчасно забезпечують жниварів смачними стравами колективи Михайликівської й Ставківської їдалень. 

Усі, причетні до жнив, трудяться добросовісно, із розумінням важливості якісного й швидкого виконання поставлених завдань. Це – механізатори Василь Нечитайло, Андрій Сухоручко, Сергій Шаповал, Віталій Санін, Віктор Королев’ят, Сергій Аглотков, водії Василь Гарячун, Олександр Гетало, Анатолій Антоненко, Віталій Коробка, Іван Маслівець, Андрій Хоролець, Юрій Дінець. 

Отже, жнива у розпалі. І хоча після кількох тижнів спеки прийшли дощі й похолодання, ми використовуємо кожну сприятливу хвилину для продовження робіт.

Юрій Сухоручко, обліковець

 

 


Повернутись до списку новин

© Фото Артура Кужілка


Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник