Молоко – один із найцінніших продуктів харчування. Та, щоб приносити лише користь, воно має бути чистим. І ми, виробляючи протягом багатьох років молоко екстра-класу, продовжуємо працювати над тим, щоб наша продукція ставала дедалі кращою.
Виробляти молоко екстра-класу наше підприємство стало одним із перших на Полтавщині, збудувавши сучасні доїльні зали, придбавши охолоджувачі й забезпечивши належний рівень роботи доярок та утримання худоби. Підтвердження дієвості такого підходу це – можливість продавати наше молоко для продуктів дитячого харчування та безпосередньо споживачам. Минулого року в нашому фірмовому магазині «М’ясо Молоко» встановлений молокомат для розливу сирого молока, яке має великий попит. Це молоко відповідає найсуворішим вимогам екстра-класу.
Молоко для магазину надходить із МТФ №1. Тут виділена окрема група корів, яких жартома назвали «полтавські». Ці корови здорові, високопродуктивні, перебувають на піку лактації. Вони забезпечені повноцінною годівлею, а до раціону входять лише органічні корми власного виробництва. За групою встановлено пильний ветеринарний контроль, якість молока підтверджується лабораторними дослідженнями. Додатковим гарантом чистоти є також те, що перед доїнням цієї групи проводиться заміна молочного фільтра, через який молоко від доїльних апаратів надходить до холодильника. Приблизно за дві години після доїння охолоджене до + 4 0С молоко вже потрапляє до магазину. Доярки, оператор доїльної установки, відчуваючи особливу відповідальність, працюють професійно, дотримуючись усіх необхідних правил доїння.
Все молоко «Агроекології» має ґатунок екстра-класу. Якість молока постійно підтверджують результати аналізів регіональних лабораторій ветмедицини та переробного підприємства. Однак, завжди є резерви для поліпшення роботи і необхідність іти у ногу з часом. Зокрема, віднедавна ми уклали договір про консалтингові послуги із фахівцями ТОВ «Прогресивні ферми». В рамках цієї угоди було проведене навчання доярок на МТФ №5, під час якого дояркам нагадали основні вимоги протоколу доїння, дотримання яких забезпечує високу якість продукції, профілактику маститів а також представили нові ефективні препарати для початкової та заключної обробки вимені.
Консультант розповів, що доярки повинні розпочинати роботу з миття рук. Уже це значною мірою убезпечує від потрапляння сторонньої мікрофлори на апаратуру чи вим’я тварин. Звісно, необхідно перевдягнутися у спецодяг, використовувати під час роботи одноразові перчатки. Всі операції під час роботи необхідно проводити відповідно до технологічної карти доїння: обробку дійок певними препаратами (вони повинні бути температури тіла корови), здоювання перших цівок молока в спеціальну чашку і візуальна перевірка його на наявність маститу, витирання дійок окремими для кожної тварини теплими вологими серветками. Наголосив фахівець і на тому, що від першого торкання до вимені корови й до надягання доїльних стаканів, має пройти 45-60 секунд. Адже за цей час корова припускає молоко і повністю готова до видоювання. Якщо ж доїння не розпочалося вчасно, гормони, що регулюють молоковіддачу, припиняють вироблятися і процес доїння ускладнюється – тварина повністю не видоюється. А це призводить до зниження її продуктивності й виникнення маститів.
Важливий момент – обробка дійок дезінфікуючими препаратами – «Кенопур», який використовують перед доїнням, та «Кеноцидин», який захищає канали дійок від потрапляння різних шкідливих мікроорганізмів після доїння.
Проте, щоб препарати діяли ефективно, необхідно їх правильно використовувати. Тож консультант привіз спеціальні чашки, з допомогою яких набрані рідини утворюють піну і саме в такому вигляді дають потрібний ефект. Для зручності використання препарати мають різний колір.
На запитання, чи потрібні такі навчання, відповіла досвідчена доярка Віра Дідійчук:
– Я працюю вже багато років, тому знаю весь процес. Але повторити – ніколи не завадить. Тим більше, це важливо для молодих доярок. Крім того, нас навчили користуватися новими препаратами. Ми, доярки, зацікавлені в тому, щоб надоювати чисте молоко, адже за це маємо доплати.
Важливим навчання вважає і ветеринарний лікар ферми Григорій Загородній. Адже дотримання доярками правил доїння допомагає у профілактиці маститів, захворювання, яке вимагає чималих зусиль під час лікування, використання дорогих препаратів, знижує продуктивність корів. А відсутність маститів – це гарантована висока якість молока, подовження їх продуктивного життя. Григорій Олексійович також задоволений появою нових препаратів.
1 липня цього року має бути введений в дію новий Державний стандарт України 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови». Відповідно до нього вже не буде такого поняття, як молоко 2-го ґатунку. Сировину з низькими характеристиками якості не будуть приймати на переробку.
Це та ще ряд питань, які стосувалися якості молока та харчування населення натуральними молочними продуктами, обговорювали під час засідання круглого столу «Виробляючи якісне молоко, піклуємось про здоров’я людей», що проводило Полтавське товариство сільського господарства.
Про значення молока у харчуванні людей розповів доктор медичних наук, професор Олександр Катрушов. Він повідомив, що літр молока задовольняє 53% добової потреби людини у тваринному білку, 35% – у біологічно активних речовинах, 26% – у енергії.
Щоденне споживання цього продукту дітьми позитивно впливає на розвиток їхньої кісткової системи, імунітет, загальний стан здоров’я. Так, був показаний телесюжет про те, що під контролем лабораторних досліджень, завдяки щоденному вживанню школярами склянки молока протягом двох місяців, у половини з них на 45% збільшилася щільність кісткової тканини, а в 70% поліпшилися показники крові.
– Нині в нашій області 62% дітей звільнені від занять фізкультурою через хвороби. Очевидно, що те, чим ми годуємо дітей, впливає на тенденції захворювань. А це питання, яке вже стосується не тільки розвитку аграрного сектору, але й майбутнього нації, майбутнього наших дітей, – сказав голова Полтавської обласної державної адміністрації Валерій Головко.
Валерій Головко розповів, що в області триває робота над втіленням у життя програми, за якою кожен учень 1–4 класів шкіл області щодня безкоштовно отримуватиме стакан молока. Є фінансові можливості реалізувати цей проект.
Утім, користь може принести лише продукт найвищої якості. На жаль, із цим зараз існують проблеми, які виникають як на етапі виробництва, так і під час переробки. І якщо на фермах аграрних підприємств у більшості випадків працюють над поліпшенням свого продукту, то в домогосподарствах становище набагато гірше. Але ж по країні в цілому саме на таких «одноосібників» припадає виробництво майже половини молока. На Полтавщині цей показник дещо менший, але також вагомий. Директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОДА Сергій Фролов розповів, що Полтавщина входить до п’яти областей, які найбільше в країні виробляють молока. За кількістю великої рогатої худоби область посідає 2-ге місце, за загальним поголів’ям корів – 3-тє, а за кількістю корів, яких утримують сільгосппідприємства є лідером в країні. Утім, з 700 тис. т молока, вироблених торік, 400 тис. т надоїли аграрні підприємства, а решту – господарства населення.
У цьому не було б проблеми, якби і в домашніх господарствах вдалося налагодити доїння апаратами та охолодження молока. На Полтавщині вже є ряд позитивних прикладів, коли власники корів об’єднуються в обслуговуючі кооперативи і придбають необхідне обладнання. А в Оржицькому районі є сімейна ферма, де утримують 20 корів і здають молоко екстра-класу.
На жаль, чимало й інших прикладів. Так, керівник департаменту тваринництва агрохолдингу «Астарта» Михайло Травецький розповів, що на ринку молока існує вагома проблема – селяни продають молоко у пластикових пляшках з-під води, різних напоїв тощо. На запитання, де власники корів беруть ці пляшки, йому відповіли: «У нас є постачальники». Виявилося, що ці «постачальники» знаходять пляшки на смітниках і за копійки збувають власникам корів.
– Для мене дізнатися про це було справжнім шоком, – зізнається Михайло Травецький. – Таку пляшку – у кращому разі – можна хіба що сполоснути холодною водою, бо від гарячої пластик покоробиться. Дехто миє різними засобами, які теж потім потрапляють у молоко. І вони це молоко продають!
На думку спеціаліста, увагу потрібно звернути і на якість ветеринарного обслуговування корів у приватному секторі. Адже досі там використовують для лікування препарати (антибіотики), які тривалий час залишаються в організмі тварин й потрапляють у продукцію. Наприклад, після застосування біциліну молоко не придатне для вживання у їжу протягом місяця. Проте, ні ветеринари, ні власники тварин на це не зважають.
Не додає оптимізму й молочна продукція на полицях магазинів. Голова ради директорів ПП «Білоцерківська агропромислова група» Віктор Кордубан переконаний, що величезної шкоди як здоров’ю споживачів, так і чесному молочному бізнесу, завдає засилля фальсифікованої продукції.
– Перше, що треба зробити – прибрати фальсифіковану молочну продукцію з торгівельних полиць, – говорить він. – Якщо не буде фальсифікату і буде встановлено пильний контроль, переробники відповідальніше ставитимуться до сировини і молоко 2-го класу не прийматимуть. А зараз ті, що роблять фальсифіковану продукцію (молочні продукти без молока), не вкладають кошти у якісну сировину. Що продукція фальсифікована, можна зрозуміти навіть по її ціні. Батьки ж купують те, що дешевше, і не замислюються, яку шкоду завдає це здоров’ю дітей.
Підприємець зауважив, що це – державна справа, тож по молочній галузі має бути державна стратегія. Адже у світі Україну розглядають, в тому числі, і як потужного виробника молока. Утім, якщо не працювати над розвитком галузі, не вкладати у неї кошти, за кілька років іноземні інвестори займуть цю нішу. А треба, щоб розвивалося своє, вітчизняне виробництво.
Отже, проблема існує. Але подолати всі перепони на шляху до чистого молока – можливо. Це засвідчує досвід кращих українських підприємств, і насамперед – нашого, яке виробляє здорову продукцію, не чекаючи змін у законодавстві. Адже ми працюємо для людей.
Ганна Козельська
Доярка Віра Дідійчук показує, як правильно користуватися препаратами для обробки вимені
© фото Ганни Козельської
18.02.20
Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективиЗ 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.
12.02.20
Роздоюванню первісток – особлива увагаОдним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.
26.01.20
Сторінками книги – до країни ОрганікиУ рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»