Екологічно чистий хліб – у кожен дім

У пекарні, що в селі Михайлики, почали випікати екологічно чистий хліб із зерна, вирощеного в ПП «Агроекологія».

Уже багато років найважливішу для харчування людей культуру – пшеницю – у ПП «Агроекологія» вирощують без застосування гербіцидів, пестицидів та будь-якої іншої «хімії». Але як зробити, щоб це зерно не потрапляло до загальної купи, не змішувалося з іншим, вирощеним за інтенсивними «хімізованими» технологіями? Де знайти ентузіастів, котрі випікали б хліб з екологічно чистого борошна і саме для тих людей, які цю пшеницю виростили?

Це питання неодноразово піднімав засновник ПП «Агроекологія» Семен Свиридонович Антонець. І минулого року воно частково було вирішене: замість того, щоб здавати продовольче зерно високої якості на елеватор, де воно загубиться поміж продукції інших виробників, понад 160 т його було продано Шишацькому хлібозаводу, причому, за зниженою ціною – 1600 грн. за тонну. Пекарі отримали можливість робити хліб не просто смачний, але й корисний для здоров’я, а також продавати його за меншими «соціальними» цінами.

Зараз з’явилася нова можливість забезпечити селян високоякісними хлібобулочними виробами. Близько року не працювала пекарня у Михайликах. Відродити її взялася мешканка Харенок Світлана Червонкова. Жінка сповнена натхнення й ентузіазму. В асортименті пекарні вже багато видів хлібобулочної продукції: хліб формовий, висівковий, паляниця, батони, пиріжки, різна здоба.

Експериментують тут і з нині екзотичними видами хліба, які колись були традиційними. Зокрема, Світлана Леонідівна знайшла старовинний український рецепт хліба на хмелеві. Він набагато корисніший для здоров’я, має зовсім інший смак. Перші паляниці, спечені за такою технологією, вийшли не такими красивими й пухкими, як хотілося б, але смачнішими за звичайні. Тому Світлана наполегливо продовжує опановувати цю технологію. Важливо й те, що більшість видів хліба випікають із борошна змішаного помелу, що теж корисно для здоров’я. З борошна вищого ґатунку роблять переважно здобу.

Та головне – весь хліб у цій пекарні хочуть робити із пшениці, вирощеної в ПП «Агроекологія». Підприємство вже пішло назустріч такому починанню і погодилося постачати зерно за зниженою ціною. Гарантією того, що пшеницю не змішають з іншим зерном, є можливість переробки її на борошно на млині у Михайликах.

Михайло Лега


Повернутись до списку новин

Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник