Незвичайно раннє тепло цієї весни змусило поспішити з початком посівної. Техніка вийшла в поле вже 13 березня.
Зазвичай, весняно-польові роботи починаються значно пізніше. Попередні два роки поля й погода були готові до сівби на початку квітня. А от більш рання, ніж тепер, весна, за згадками механізаторів зі стажем, була півтора десятиліття тому. Тоді польові роботи розпочали 8 березня. Щоправда, за кілька днів прийшло похолодання й випав сніг, але ці примхи погоди вже не зашкодили хліборобам. Через два дні знову потепліло і сівба продовжилася.
Тепер ситуація майже повторилася. Невдовзі після початку посівної похолодання принесло дощ і сніг. Але це лише поповнило землю вологою. Адже на початку весняно-польових робіт віяли потужні вітри, які швидко висушували ґрунт. Тому доводилося вживати заходів для закриття вологи на полях. Зараз, після повернення сонячної погоди, посівна триває.
Важливо, що обидві тракторні бригади вчасно підготували техніку до початку робіт у полі. А працівники тракторної бригади Ставківської філії упоралися з цим навіть раніше термінів, поставлених перед ними керівництвом. Це досягнуто завдяки належній організації праці і сумлінній праці механізаторів. Дискові борони ремонтували Юрій Сиволога і Василь Затона, культиватор «Скорпіон» – Володимир Шеремет і Василь Затона, сівалки СПЧ – Віктор Королев’ят і Сергій Самсоненко, зернові сівалки – Вадим Донець і Олександр Сидоренко. Свої трактори доводили до ладу Євген Поворознюк, Василь Нечитайло, Сергій Самсоненко, Віктор Королев’ят. Скрізь, де потрібні були вмілі руки й професійність, працювали слюсарі Геннадій Писарев і Григорій Курбала, зварювальник Олег Кулик. Тепер відремонтована техніка працює на всіх полях господарства.
Цьогорічні весняно-польові роботи розпочалися із сівби вівса. На посів використали власне насіння 1-ї репродукції. Також у перші дні висіяли унікальне елітне насіння першого зареєстрованого в Україні безостого сорту ячменю «Модерн», яке привезли з Інституту рослинництва ім. Юр’єва. Цей ячмінь якнайкраще підходить для згодовування тваринам. Крім того, сіємо ячмінь з еспарцетом. Станом на 25 березня, вже завершили сівбу вики на насіння, пшениці ярої.
Щоб не втрачати цінних весняних хвилин, ми зробили все, щоб заощаджувати час. Техніку під охороною залишаємо в полі. У полі працівники й харчуються. Гарячі сніданки й обіди їм привозять з їдальні підприємства.
Отже, посівна триває. Її дружний, активний початок, сумлінне ставлення працівників, зайнятих на цій роботі, дає впевненість, що ми зможемо посіяти всі культури в оптимальні терміни. А це – одна зі складових доброго врожаю.
Дмитро Левченко, головний агроном
Цього року техніка вийшла в поле незвичайно рано.
© фото Ганни Козельської
18.02.20
Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективиЗ 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.
12.02.20
Роздоюванню первісток – особлива увагаОдним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.
26.01.20
Сторінками книги – до країни ОрганікиУ рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»