Органічне виробництво – це не просто вирощування різних культур без застосування мінеральних добрив, пестицидів та агрохімікатів. Таке виробництво – не самоціль, воно покликане зробити життя людей кращим. Отже, маємо весь час дбати про поліпшення якості нашої продукції та про те, щоб вона дісталася споживачів. Чергові кроки в цьому напрямку зроблені цими днями.
Поки що в нашій країні господарі, які виробляють органічне зерно, не можуть бути впевненими, що його куплять саме ті люди, які добросовісно перетворять сировину на продукти, корисні для людей. Тому наше підприємство практично не продає вирощене зерно, а намагається якнайбільше його переробляти на крупи, борошно, олію на власних потужностях. Отримані таким чином продукти ми продаємо на ярмарках у Києві, Полтаві, Великих Сорочинцях і реалізуємо безпосередньо споживачам, які отримують свої замовлення через відділення "Нової пошти" або приїжджають за ними в господарство. Частину нашої продукції також безкоштовно передаємо школам, дитячим садочкам, лікарням для організації повноцінного харчування підопічних цих закладів.
Про зацікавленість споживачів у нашій продукції говорять цифри. Так, протягом 2013 року підприємство реалізувало загалом понад 22 т круп, борошна, олії. Особливо популярними були крупа вівсяна (її реалізовано майже 6 т), борошно (понад 5 т), крупа гречана – ядриця і січка (разом – понад 4 т), крупа з ярої пшениці (понад 2,5 т), крупа перлова (більше 1,7 т). Широкою є й географія замовлень. Найбільше їх надходить від мешканців Києва та інших великих міст – Дніпропетровська, Харкова, Запоріжжя, Кривого Рогу, Полтави. Загалом же споживачі наших продуктів живуть по всій Україні – від Криму до Донбасу і від Карпат до Слобожанщини.
Асортимент нашої продукції ми намагаємося розширяти. Так, минулого року додали до нього пшоно. Також уперше отримали врожай кондитерського соняшнику. Зростає і якість сировини. Нещодавно проведені аналізи зерна озимої пшениці засвідчили, що вміст білка у нашій пшениці – 15,1%. Тобто, ми практично вийшли на європейський рівень якості, де стандарт за цим показником – 15,2%. Це зерно, яке ми переробляємо на крупу, борошно, реалізуємо для пророщування, видаємо селянам в якості плати за оренду землі. Пшеницю у нас також купляє підприємець Світлана Червонкова, яка у своїй пекарні в Михайликах виробляє хліб та різну випічку і реалізує її в населених пунктах Шишацького та Зіньківського районів. Для харчування наших працівників також закуповуємо хлібобулочні вироби, випечені з нашої пшениці.
Можемо пишатися також якістю зерна пшениці ярої. Аналізи показали, що вміст білка в ній – 18%. З такого зерна в усьому світі роблять найкращі макаронні вироби, зокрема – й славнозвісні італійські спагеті. З нього можна виробляти високоякісну манну крупу. Зерно ярої пшениці ми переробляємо в господарстві на крупи двох видів, борошно. Ця продукція має високий попит у споживачів.
Водночас засновника нашого підприємства С. С. Антонця хвилює, що хліб з вирощеної в нас чудової пшениці споживає мало людей. Невелика михайликівська пекарня може задовольнити потреби обмеженої кількості споживачів. То чому б не випікати хліб з нашого борошна на районному хлібозаводі, забезпечуючи високоякісним продуктом всю Шишаччину? 2012-го року наше підприємство продало в Шишаки зерно для випічки соціального хліба за зниженою ціною. Однак, лише невелика частина цього зерна була перетворена на екологічно чистий хліб.
Де ж вихід з цієї ситуації? Звісно, великі надії виробники покладають на Закон України "Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини", який набрав чинності 9 січня нинішнього року. Проте, поки що не підготовлені підзаконні акти, які мають деталізувати, роз'яснювати, підкріплювати окремі положення цього закону. Таких актів – інструкцій, правил тощо – потрібно розробити майже два десятки. Тому, мабуть, не варто очікувати, що ситуація на органічному ринку країни швидко зміниться. Важливо робити кроки на цьому шляху самим. І в нашому господарстві вирішено підняти на новий рівень переробку вирощеного збіжжя.
Переробний цех підприємства активно працює вже кілька років. Тут ми виробляємо пшеничну, ячну, гречану крупу кількох видів, перловку, пшоно. Щоб зробити цю продукцію якіснішою, торік купили обладнання для шліфування зерна. У позаминулому році відремонтували стару олійницю. Проте, час ставить нові вимоги. Тому керівництво підприємства поставило завдання: вивести весь переробний комплекс на новий рівень. Організовувати цю роботу доручили Володимиру Павловичу Маслівцю, який має відповідний досвід. Наказом по підприємству він затверджений на посаді начальника переробного цеху.
Роботу вже розпочато. Михайликівський млин протягом ряду років перебував у оренді. Тепер це приміщення повернулося у розпорядження нашого підприємства. Його обстежив спеціально запрошений для цього спеціаліст, який визначив об’єм необхідних робіт і матеріалів, щоб млин запрацював на повну потужність, виробляючи якісне борошно. Планується, що млин використовуватиметься не лише для потреб господарства. Змолоти для себе зерно, зможуть всі орендодавці і працівники ПП "Агроекологія". Є плани й щодо заміни обладнання олійниці. Завдяки цьому можна буде отримувати олію холодного віджиму, яка повністю відповідатиме сучасним вимогам до цього продукту.
Таким чином, колектив нашого підприємства працює не лише над виробництвом органічної продукції на полях. Ми удосконалюємо її переробку з метою задоволення попиту людей у якісному харчуванні, який зростає як у світі, так і в Україні.
Замовити нашу продукцію можна за телефоном +380500422286
Віра Черненко, завідуюча складом
18.02.20
Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективиЗ 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.
12.02.20
Роздоюванню первісток – особлива увагаОдним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.
26.01.20
Сторінками книги – до країни ОрганікиУ рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»