Громадянам Швейцарії смакує хліб із зерна «Агроекології»

 

Високу якість органічного зерна, вирощеного на полях нашого підприємства, оцінили в Швейцарії. Починаючи з березня вже кілька партій пшениці з «Агроекології» відправлено до цієї країни.
15 червня у нашому господарстві побував представник компанії «FFM Europe BW» Армін Бауманн. Він приїхав за черговою партією зерна для Швейцарії. Пан Бауманн люб’язно погодився розповісти нашому виданню про свої враження від співпраці з «Агроекологією» і про перспективи органічного ринку Європи.
– Пане Бауманн, чому Ви вирішили купувати органічне зерно в Україні? Адже значну частину такого зерна в Європу постачають Канада й Австралія?
– Швейцарія – здебільшого гірська країна. У нас добре розвинене тваринництво, але не дуже багато площ, де можна вирощувати сільськогосподарські культури. Тому значну частину зерна, як для харчування людей, так і для годівлі тварин, доводиться завозити з інших країн. Україна завжди була житницею Європи. У вашій країні вирощують багато зерна. Також багато його продають і в Європу. Постачати пшеницю до Швейцарії з України – виправдано логістично. Адже це ближче, ніж з Австралії чи Америки. Тому ми звернули увагу на вашу країну.
– Як почалася Ваша співпраця з ПП «Агроекологія»?
– Ми шукали постачальника органічної пшениці в Україні й побачили відомості про ваше підприємство на сайті сертифікаційної компанії «Органік Стандарт». Коли познайомилися з підприємством, його засновниками й керівниками ближче, зрозуміли, що воно має великий досвід вирощування органічної продукції. Виявилося, що зерно високої якості – такого я більше ні в кого не бачив. І господарство може його постачати в значних обсягах. Але найважливішою для прийняття рішення про співпрацю була зустріч із засновником ПП «Агроекологія» Семеном Свиридоновичем Антонцем. Ми спілкувалися кілька годин, відвідали поля. Я побачив, що ця людина – експерт у вирощуванні органічної продукції. Важливо й те, що Семен Антонець – Герой України, його успіхи в органічному землеробстві визнані на державному рівні. Також у господарстві кваліфіковані агрономи, які ростуть професійно під керівництвом Семена Свиридоновича, з ними приємно працювати. Тож, відвідавши «Агроекологію», я переконався, що це підприємство є надійним партнером, з яким можна співпрацювати. 
– Наскільки якість зерна, виробленого в «Агроекології», відповідає європейським критеріям?
– Високу якість зерна підтвердили вже перші поставки. У Швейцарії прийняті дуже високі стандарти. І якість продукції, що надходить до країни, має їм відповідати. Перевірку проходить кожна партія, що перетинає кордон. Швейцарія має власний стандарт органічної продукції BioSwiss. Він жорсткіший, ніж відповідні стандарти ЄС. ПП «Агроекологія» сертифікована за стандартом BioSwiss, і це підтверджує, що на підприємстві працюють професіонали своєї справи, які виробляють продукцію найвищої якості. Про це свідчить і те, що ми, одного разу купивши у вас зерно, продовжуємо це робити знову і знову.
– Що виробляють у Швейцарії із купленого зерна?
– Ваше зерно призначене для виробництва борошна, з якого потім випікають найкращий органічний хліб. Це – продукт преміум сегменту. 
– Наскільки взагалі у вашій країні популярні органічні продукти?
– Надзвичайно. Обсяг їхнього споживання щороку зростає. Колись такі продукти можна було побачити лише на окремих полицях крамниць, а зараз існують магазини й навіть торгівельні мережі, що спеціалізуються на органічних товарах. Політика нашого уряду спрямована на те, щоб постійно підвищувати стандарти якості життя людей. Наша держава піклується про стан здоров’я своїх громадян. Швейцарія – країна, де досягли довголіття. Людина, якій 80 років, у нас – норма. І споживання якісних продуктів харчування, насамперед, органічних, – важлива складова здоров’я нації. 
– Які, на вашу думку, перспективи подальшого співробітництва України й Швейцарії у цій сфері?
– Як я вже сказав, ринок органічної продукції у нас продовжує розвиватися. Тому Україна може бути для нашої країни дуже важливим партнером. Це стосується, зокрема, й Полтавської області, яка славиться своїми традиціями вирощування пшениці гарної якості. Також нас цікавлять олійні, бобові культури, але їх більше вирощують на півдні України. Загалом в України на європейському ринку органічної продукції хороші перспективи. Я регулярно буваю в Україні вже понад десять років. Але кожного разу, коли виїжджаю за межі великих міст, особливо в Полтавській області, дивуюся, наскільки багато у вас невеликих населених пунктів, де немає важкої промисловості. Отже, в землю не потрапляють відходи виробництва, різні шкідливі речовини. Тому є великі площі не забрудненої землі. Розвивати органічне виробництво можна практично на 80% території. В України тут великий потенціал.  
– А якою Ви бачите подальшу співпрацю з «Агроекологією»?
– Крім пшениці, нас цікавлять й інші зернові культури. На вашому підприємстві вирощують соняшник, і ця культура також може бути перспективною. Нинішнього року у вас посіяли сою, і це нам теж цікаво. Зараз дуже важко знайти сою, яка була б органічною, а крім того – не генетично модифікованою. А наші фермери, які виробляють органічну продукцію тваринництва, мають велику потребу в зерні органічної сої для годівлі своїх тварин. Тому ми очікуємо поглиблення співпраці з «Агроекологією» після збирання нового врожаю і сподіваємося, що наші партнерські відносини існуватимуть тривалий час.
Бесіду провела Ганна Козельська

Високу якість органічного зерна, вирощеного на полях нашого підприємства, оцінили в Швейцарії. Починаючи з березня вже кілька партій пшениці з «Агроекології» відправлено до цієї країни.

15 червня у нашому господарстві побував представник компанії «FFM Europe BW» Армін Бауманн. Він приїхав за черговою партією зерна для Швейцарії. Пан Бауманн люб’язно погодився розповісти нашому виданню про свої враження від співпраці з «Агроекологією» і про перспективи органічного ринку Європи.

– Пане Бауманн, чому Ви вирішили купувати органічне зерно в Україні? Адже значну частину такого зерна в Європу постачають Канада й Австралія?

– Швейцарія – здебільшого гірська країна. У нас добре розвинене тваринництво, але не дуже багато площ, де можна вирощувати сільськогосподарські культури. Тому значну частину зерна, як для харчування людей, так і для годівлі тварин, доводиться завозити з інших країн. Україна завжди була житницею Європи. У вашій країні вирощують багато зерна. Також багато його продають і в Європу. Постачати пшеницю до Швейцарії з України – виправдано логістично. Адже це ближче, ніж з Австралії чи Америки. Тому ми звернули увагу на вашу країну.

– Як почалася Ваша співпраця з ПП «Агроекологія»?

– Ми шукали постачальника органічної пшениці в Україні й побачили відомості про ваше підприємство на сайті сертифікаційної компанії «Органік Стандарт». Коли познайомилися з підприємством, його засновниками й керівниками ближче, зрозуміли, що воно має великий досвід вирощування органічної продукції. Виявилося, що зерно високої якості – такого я більше ні в кого не бачив. І господарство може його постачати в значних обсягах. Але найважливішою для прийняття рішення про співпрацю була зустріч із засновником ПП «Агроекологія» Семеном Свиридоновичем Антонцем. Ми спілкувалися кілька годин, відвідали поля. Я побачив, що ця людина – експерт у вирощуванні органічної продукції. Важливо й те, що Семен Антонець – Герой України, його успіхи в органічному землеробстві визнані на державному рівні. Також у господарстві кваліфіковані агрономи, які ростуть професійно під керівництвом Семена Свиридоновича, з ними приємно працювати. Тож, відвідавши «Агроекологію», я переконався, що це підприємство є надійним партнером, з яким можна співпрацювати. 

– Наскільки якість зерна, виробленого в «Агроекології», відповідає європейським критеріям?

– Високу якість зерна підтвердили вже перші поставки. У Швейцарії прийняті дуже високі стандарти. І якість продукції, що надходить до країни, має їм відповідати. Перевірку проходить кожна партія, що перетинає кордон. Швейцарія має власний стандарт органічної продукції BioSwiss. Він жорсткіший, ніж відповідні стандарти ЄС. ПП «Агроекологія» сертифікована за стандартом BioSwiss, і це підтверджує, що на підприємстві працюють професіонали своєї справи, які виробляють продукцію найвищої якості. Про це свідчить і те, що ми, одного разу купивши у вас зерно, продовжуємо це робити знову і знову.

– Що виробляють у Швейцарії із купленого зерна?

– Ваше зерно призначене для виробництва борошна, з якого потім випікають найкращий органічний хліб. Це – продукт преміум сегменту. 

– Наскільки взагалі у вашій країні популярні органічні продукти?

– Надзвичайно. Обсяг їхнього споживання щороку зростає. Колись такі продукти можна було побачити лише на окремих полицях крамниць, а зараз існують магазини й навіть торгівельні мережі, що спеціалізуються на органічних товарах. Політика нашого уряду спрямована на те, щоб постійно підвищувати стандарти якості життя людей. Наша держава піклується про стан здоров’я своїх громадян. Швейцарія – країна, де досягли довголіття. Людина, якій 80 років, у нас – норма. І споживання якісних продуктів харчування, насамперед, органічних, – важлива складова здоров’я нації. 

– Які, на вашу думку, перспективи подальшого співробітництва України й Швейцарії у цій сфері?

– Як я вже сказав, ринок органічної продукції у нас продовжує розвиватися. Тому Україна може бути для нашої країни дуже важливим партнером. Це стосується, зокрема, й Полтавської області, яка славиться своїми традиціями вирощування пшениці гарної якості. Також нас цікавлять олійні, бобові культури, але їх більше вирощують на півдні України. Загалом в України на європейському ринку органічної продукції хороші перспективи. Я регулярно буваю в Україні вже понад десять років. Але кожного разу, коли виїжджаю за межі великих міст, особливо в Полтавській області, дивуюся, наскільки багато у вас невеликих населених пунктів, де немає важкої промисловості. Отже, в землю не потрапляють відходи виробництва, різні шкідливі речовини. Тому є великі площі не забрудненої землі. Розвивати органічне виробництво можна практично на 80% території. В України тут великий потенціал.  

– А якою Ви бачите подальшу співпрацю з «Агроекологією»?

– Крім пшениці, нас цікавлять й інші зернові культури. На вашому підприємстві вирощують соняшник, і ця культура також може бути перспективною. Нинішнього року у вас посіяли сою, і це нам теж цікаво. Зараз дуже важко знайти сою, яка була б органічною, а крім того – не генетично модифікованою. А наші фермери, які виробляють органічну продукцію тваринництва, мають велику потребу в зерні органічної сої для годівлі своїх тварин. Тому ми очікуємо поглиблення співпраці з «Агроекологією» після збирання нового врожаю і сподіваємося, що наші партнерські відносини існуватимуть тривалий час.

Бесіду провела Ганна Козельська

 


Назад до списку

Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник