Запорука вдалої зимівлі

 

У годівлі худоби, особливо – в зимовий період, ми багато уваги приділяємо силосу. Нинішнього року на силос закладено 21 тис. т кукурудзи.
Щоб удосконалити заготівлю кормів, підвищити їхню якість, подовжити термін зберігання, ми практично щороку випробовуємо різні новинки, які з’являються в цій галузі. Ті, що добре себе зарекомендували в умовах нашого господарства, впроваджуємо на постійній основі. У нинішньому сезоні кормозаготівлі ми також ввели деякі новації у технологію силосування.
Так, не такою, як завжди, була сама зелена маса. Якщо раніше ми силосували переважно чисту кукурудзу, то в цьому році спробували змішати зелену масу кукурудзи й сорго. І не помилилися. Через бездощову погоду кукурудза до початку силосування вже підсохла просто в полі. Тому вологи в цих рослинах було замало, зате багато качанів із зерном, яке формує кормову цінність силосу. Тоді як сорго, дещо поступаючись кукурудзі в поживності, чудово почувалося під час спеки й мало соковиту зелену масу. Отже, ці дві культури доповнювали одна одну під час закладання у силосні траншеї. 
Ми скошували кукурудзу й сорго, одночасно задіявши кормозбиральні комбайни і автомобілі на полях з обома культурами. Вантажівки по черзі висипали зелену масу, а під час підгортання бульдозерами вона змішувалася. В результаті трамбували вже масу, яка мала оптимальну вологість, вміст сухої речовини й поживність, білково-цукровий баланс. Крім того, завдяки одночасній заготівлі за допомогою двох комбайнів, силосування велося швидкими темпами, що дозволяло завершувати закладання кожної траншеї якомога швидше.
Друга новація полягала у застосуванні зовсім іншої технології закриття силосних траншей. Раніше ми закривали їх, повністю заклавши й затрамбувавши зелену масу. Тепер, дослухавшись до рекомендацій спеціалістів із кормозаготівлі компаній «Шауманн» і «Кет Україна», вирішили закривати по частинах, по мірі наповнення траншеї. Тож, затрамбувавши 18 м зеленої маси (довжина залежить від розміру плівки), одразу її вкривали. При цьому практично не залишалося маси, не вкритої на ніч. Плівку також використовували особливу, з двох шарів. Нижній – ультратонкий, чорного кольору, верхній – щільніший білий, який відбиває ультрафіолетове проміння. Завдяки цьому силос надійно захищений від впливу різних факторів навколишнього середовища.
Покращенню заготівлі корму сприяють й інші фактори, які потребують, перш за все, ретельної організації праці. Так, ми подбали, щоб траншеї були краще підготовлені для силосування. Був проведений ремонт частини з них. Перед закладанням зеленої маси, дно траншей вистилали шаром соломи, а стіни викладали окремим різновидом плівки, яка запобігатиме окисленню силосу й затіканню води від опадів. Також соломою вистелили під’їзди до траншей. Завдяки цьому мінімізували потрапляння до силосованої зеленої маси пилу, землі з коліс автотранспорту. Не допускали до підгортання й трамбування техніки, забрудненої на інших роботах. Якщо виникала потреба використання її на інших ділянках, то після повернення ретельно мили. Герметизували закриті траншеї по периметру за допомогою спеціальних мішків, між якими не залишали вільних проміжків. Щоб зробити ці мішки важчими, наповнили їх щебенем. 
У цьому році ми не стали використовувати для силосування консерванти. Але комплекс застосованих нами прийомів дозволив здійснити якісне закладання зеленої маси, завдяки чому процеси її консервації відбуваються не гірше, ніж при використанні спеціальних речовин. Вже під час закладання нових порцій зеленої маси, можна було відчути приємний запах від закритої раніше, побачити, що вона має яскравий жовтогарячий колір, а це свідчить про те, що процеси силосування протікають правильно.  
Застосовані новації сприяли також економії ресурсів. Оскільки трамбування проводилося по частинах, тракторам не треба було їздити через всю траншею, тому трамбували швидше і заощаджуючи пальне. Також практично не допускали простоїв техніки. 
Звісно, злагоджена робота можлива лише завдяки добросовісності, розумінню ситуації зайнятих у ній працівників. Всі, хто працював на силосуванні, – від поля до траншеї – добре виконували свої обов’язки, не допускали збоїв. Це – Станіслав Ярош, Сергій Карпенко, Василь Нечитайло, Станіслав Кривошей, Сергій Аглотков, Андрій Сухоручко, Віктор Королев’ят, Сергій Самсоненко, Володимир Шеремет, Василь Затона, Юрій Сиволога, Євген Поворознюк, Руслан Шмиголь, Анатолій Антоненко, Василь Гарячун, Олег Коробка, Іван Маслівець, Іван Коржов, Юрій Дінець, Віктор Донець, Дмитро Чернишенко, Микола Латиш, Олексій Бабич, Станіслав Гусак, Олег Ростовський, Анна Буденна. 
Хочеться подякувати також завідуючим фермами, де ми закладали силос. Вони оперативно організовували своїх працівників для закривання траншей. Так і повинно бути, адже якісний силос – це запорука доброї годівлі худоби взимку, отримання хороших надоїв, а відповідно – і статків працівників ферм.
Олександр Фесенко, економіст        

У годівлі худоби, особливо – в зимовий період, ми багато уваги приділяємо силосу. Нинішнього року на силос закладено 21 тис. т кукурудзи.

Щоб удосконалити заготівлю кормів, підвищити їхню якість, подовжити термін зберігання, ми практично щороку випробовуємо різні новинки, які з’являються в цій галузі. Ті, що добре себе зарекомендували в умовах нашого господарства, впроваджуємо на постійній основі. У нинішньому сезоні кормозаготівлі ми також ввели деякі новації у технологію силосування.

Так, не такою, як завжди, була сама зелена маса. Якщо раніше ми силосували переважно чисту кукурудзу, то в цьому році спробували змішати зелену масу кукурудзи й сорго. І не помилилися. Через бездощову погоду кукурудза до початку силосування вже підсохла просто в полі. Тому вологи в цих рослинах було замало, зате багато качанів із зерном, яке формує кормову цінність силосу. Тоді як сорго, дещо поступаючись кукурудзі в поживності, чудово почувалося під час спеки й мало соковиту зелену масу. Отже, ці дві культури доповнювали одна одну під час закладання у силосні траншеї. 

Ми скошували кукурудзу й сорго, одночасно задіявши кормозбиральні комбайни і автомобілі на полях з обома культурами. Вантажівки по черзі висипали зелену масу, а під час підгортання бульдозерами вона змішувалася. В результаті трамбували вже масу, яка мала оптимальну вологість, вміст сухої речовини й поживність, білково-цукровий баланс. Крім того, завдяки одночасній заготівлі за допомогою двох комбайнів, силосування велося швидкими темпами, що дозволяло завершувати закладання кожної траншеї якомога швидше.

Друга новація полягала у застосуванні зовсім іншої технології закриття силосних траншей. Раніше ми закривали їх, повністю заклавши й затрамбувавши зелену масу. Тепер, дослухавшись до рекомендацій спеціалістів із кормозаготівлі компаній «Шауманн» і «Кет Україна», вирішили закривати по частинах, по мірі наповнення траншеї. Тож, затрамбувавши 18 м зеленої маси (довжина залежить від розміру плівки), одразу її вкривали. При цьому практично не залишалося маси, не вкритої на ніч. Плівку також використовували особливу, з двох шарів. Нижній – ультратонкий, чорного кольору, верхній – щільніший білий, який відбиває ультрафіолетове проміння. Завдяки цьому силос надійно захищений від впливу різних факторів навколишнього середовища.

Покращенню заготівлі корму сприяють й інші фактори, які потребують, перш за все, ретельної організації праці. Так, ми подбали, щоб траншеї були краще підготовлені для силосування. Був проведений ремонт частини з них. Перед закладанням зеленої маси, дно траншей вистилали шаром соломи, а стіни викладали окремим різновидом плівки, яка запобігатиме окисленню силосу й затіканню води від опадів. Також соломою вистелили під’їзди до траншей. Завдяки цьому мінімізували потрапляння до силосованої зеленої маси пилу, землі з коліс автотранспорту. Не допускали до підгортання й трамбування техніки, забрудненої на інших роботах. Якщо виникала потреба використання її на інших ділянках, то після повернення ретельно мили. Герметизували закриті траншеї по периметру за допомогою спеціальних мішків, між якими не залишали вільних проміжків. Щоб зробити ці мішки важчими, наповнили їх щебенем. 

У цьому році ми не стали використовувати для силосування консерванти. Але комплекс застосованих нами прийомів дозволив здійснити якісне закладання зеленої маси, завдяки чому процеси її консервації відбуваються не гірше, ніж при використанні спеціальних речовин. Вже під час закладання нових порцій зеленої маси, можна було відчути приємний запах від закритої раніше, побачити, що вона має яскравий жовтогарячий колір, а це свідчить про те, що процеси силосування протікають правильно.  

Застосовані новації сприяли також економії ресурсів. Оскільки трамбування проводилося по частинах, тракторам не треба було їздити через всю траншею, тому трамбували швидше і заощаджуючи пальне. Також практично не допускали простоїв техніки. 

Звісно, злагоджена робота можлива лише завдяки добросовісності, розумінню ситуації зайнятих у ній працівників. Всі, хто працював на силосуванні, – від поля до траншеї – добре виконували свої обов’язки, не допускали збоїв. Це – Станіслав Ярош, Сергій Карпенко, Василь Нечитайло, Станіслав Кривошей, Сергій Аглотков, Андрій Сухоручко, Віктор Королев’ят, Сергій Самсоненко, Володимир Шеремет, Василь Затона, Юрій Сиволога, Євген Поворознюк, Руслан Шмиголь, Анатолій Антоненко, Василь Гарячун, Олег Коробка, Іван Маслівець, Іван Коржов, Юрій Дінець, Віктор Донець, Дмитро Чернишенко, Микола Латиш, Олексій Бабич, Станіслав Гусак, Олег Ростовський, Анна Буденна. 

Хочеться подякувати також завідуючим фермами, де ми закладали силос. Вони оперативно організовували своїх працівників для закривання траншей. Так і повинно бути, адже якісний силос – це запорука доброї годівлі худоби взимку, отримання хороших надоїв, а відповідно – і статків працівників ферм.

Олександр Фесенко, економіст        

 

 


Повернутись до списку новин
Механізатори - учасники заготівлі силосу.

Механізатори - учасники заготівлі силосу.

© фото Артура Кужілка


Новини

18.02.20

Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективи

З 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.

12.02.20

Роздоюванню первісток – особлива увага

Одним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.

26.01.20

Сторінками книги – до країни Органіки

У рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»

14.01.20

Комфорт для первісток

На МТФ №2 запрацював новий корівник