8 січня відбулася перша в цьому році нарада з керівниками й спеціалістами тваринницької галузі, яку провела заступник генерального директора Антоніна Антонець. Під час наради був проведений аналіз роботи тваринницької галузі господарства за минулий рік й намічені плани 2015 року.
В цілому 2014 рік тваринники закінчили з високими виробничими показниками. Так, середній по господарству надій на корову склав 6345 кг. Найвищим цей показник був на МТФ № 5 (завідуюча фермою Осіпова Г.М.) – 7417 кг та МТФ №2 (завфермою Лаврушко Г.В.) – 6719 кг. Найбільшу прибавку молока на корову (+396 кг) отримали на МТФ №4. Значно скоротилася тривалість сервіс-періоду – з 150 до 122 днів. На всіх фермах знизилася кількість осіменінь на плодотворне, на МТФ №1 та №5 підвищився відсоток заплідненості корів після першого осіменіння. Тому й по господарству телят отримано на 137 голів більше, ніж 2013 року.
Утім, є ще достатньо резервів для подальшого зростання продуктивності праці і обсягів виробництва молока. Тому на 2015 рік поставлене завдання досягти середнього надою на корову – 6500 кг. Для цього, перш за все, необхідно на всіх фермах приділити особливу увагу роздоюванню первісток. Цифри говорять самі за себе – маючи однаковий генетичний потенціал, первістки на МТФ №2 за лактацію дали по 5972 кг, тоді як на МТФ №1 всього – 4593 кг. Це при тому, що ці ферми працюють в рівних умовах щодо наявності кормів, техніки тощо.
У 2015 році потрібно досягти середньодобових приростів живої маси молодняка не менше 700 г. Те, що у виробництві м’яса також є резерви, свідчать результати зважувань. Так, на МТФ №2 середньодобові прирости у 2014 році склали 765 г, на фермі №3 в Порскалівці – 720 г, тоді як на МТФ №4 – лише 462 г. Знов таки, стартові умови в усіх рівні, тому поліпшити виробничі показники можна за рахунок дбайливішого догляду, усунення прорахунків у годівлі.
Говорячи про основні напрямки роботи в найближчій перспективі, Антоніна Семенівна зупинилася на двох важливих моментах. По-перше, на необхідності раціонального використання кормів. Нерідко на кормових столах залишається надмірна кількість з’їдів. Часто це буває через недостатню підготовку кормів до згодовування, невчасне підгортання кормів. Необхідно налагодити постійний облік використання кормів, контролювати їх згодовуваність.
По-друге, поліпшити санітарний стан ферм. В першу чергу усунути випадки, коли одним і тим самим інвентарем підгортають і гній, і корми. Щоб цього не допускати, необхідно закріпити інвентар за конкретними працівниками, визначити місця для його зберігання. У пологових відділеннях взагалі має бути окремий інвентар. Всі ці, здавалося б, дрібниці, впливають на здоров’я і продуктивність тварин.
Йшлося на нараді й про заходи, яких треба вживати, щоб запобігти маститам та скоротити витрати на їх лікування. На жаль, ця проблема залишається на порядку денному. Зокрема, протягом року були випадки виявлення прихованих маститів. Наявність цього захворювання впливає на здоров’я і продуктивність корів, якість молока. Причини його різні. Серед них, наприклад, користування несправним доїльним обладнанням; використання на підстилку молочним коровам цвілої соломи; порушення технології доїння тощо. Звісно ж, на це впливає й чистота – загальна та під час доїння.
Було прийняте рішення змінити препарати для обробітку вимені при запуску корів, у родильному відділенні та для корів, що лікуються. Ці препарати були продемонстровані під час наради. Один з них – LuxDip 50B призначений для консервації вимені в корів, що йдуть у запуск. Цей препарат коричневого кольору, створює захисну плівку на дійках, яка тримається 2-3 дні й захищає від потрапляння у вим’я мікроорганізмів ззовні. Другий засіб – SalvoDip B для застосування в пологовому відділенні й для корів з маститами. Він зеленого кольору, також тривалий час запобігає проникненню бактерій у дійки. До речі, обидва ці препарати добре зберігають свій колір на вимені, тож завжди можна проконтролювати, чи був проведений необхідний обробіток. Препарати не розбавляються водою, а зберігати їх необхідно так, щоб не піддавати дії морозу й сонячного світла.
Також придбані одноразові паперові серветки для обтирання вимені. Важливо нарешті впровадити використання доярками гумових рукавичок під час доїння: це захистить і вим’я корови, і руки доярки. Висунута вимога до кінця зими в усіх доїльних залах забезпечити можливість доїння корів з виявленими маститами в окремі ємності.
Наприкінці наради А. Антонець подякувала тваринникам за роботу, адже, попри ті чи інші недоліки, зроблено за рік дуже багато.
P.S. Після наради минуло трохи більше тижня, а ми вже почали виконувати озвучені на ній завдання. Так, цими днями відбулася перевірка використання кормів на фермах. На МТФ №1 її провела Любов Кулага, на МТФ №2 Катерина Заяра, на МТФ №4 Олександр Фесенко, на МТФ №5 Микола П’янида. Зроблене зважування кормів, які роздають певним групам тварин, проведена перевірка відповідності їх раціонам годівлі. Вже зараз можна сказати, що раціональність і ефективність використання кормів вища там, де на це більше уваги звертає керівництво ферм. Наприклад, на МТФ №4 завідуючий Анатолій Бейгул та Сергій Ярош кожного разу, здаючи один одному зміну, коригують роздавання кормів у другій половині дня. Завідуюча МТФ №2 Ганна Лаврушко постійно перевіряє якість змішування кормів та їхнє роздавання, перебуваючи під час годівлі поруч з оператором кормозмішувача. Цей досвід потрібно використовувати на МТФ № 1, де є серйозні прорахунки у годівлі тварин.
Олена Кришталь, головний зоотехнік
© фото Сергія Назаркіна
18.02.20
Biofach 2020: світові тенденції й українські перспективиЗ 12 по 15 лютого ПП «Агроекологія» вже вп’яте взяло участь у Міжнародній виставці органічних продуктів BioFach у німецькому місті Нюрнберг.
12.02.20
Роздоюванню первісток – особлива увагаОдним із важливих чинників, який формує молочну продуктивність корів є роздоювання первісток.
26.01.20
Сторінками книги – до країни ОрганікиУ рамках проекту «Ми органічні» у світ вийшла книжка «Подорож до країни Органіки»